RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Божевілля: в Україні вказали на небезпечні моменти з появою миротворців на Донбасі

За введенням миротворчої місії ООН на Донбас можуть ховатися відразу кілька небезпечних моментів.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив журналіст і публіцист Віталій Портников.

За його словами, за спробами Росії знайти вихід з конфлікту на Донбасі буде цікаво спостерігати, як за безумством.

"Ось що роблять росіяни? Вони ведуть переговори з українськими політиками регулярно, з американцями. Пропонують їм плани. Ви чули про план, який нібито почула в Сполучених Штатах Юлія Тимошенко (лідер "Батьківщини", - ред.)? Він же - дивовижний" , - зазначив Портников.

Він додав, що, згідно з цим планом, спочатку миротворчі війська повинні розміститися на лінії зіткнення на кілька тижнів.

"Але треба розуміти, що Мінські угоди теж повинні були діяти кілька тижнів. Немає гарантій того, що, коли дійсно ці миротворці з'являться на лінії зіткнення, вони таким чином просто не проведуть кордон. Це теж може бути для Росії певним рішенням, де-факто приєднанням цієї території. Нібито там, де стоять миротворці, - це нова лінія кордону між Україною і Росією", - уточнив журналіст.

Портников зазначив, що, якщо буде вирішено не дестабілізувати країну таким чином, а вплинути на ситуацію політично і шляхом припинення військових дій, щоб на Донбасі ніхто не гинув, без здачі територій, то це буде рішення для миротворців.

"Миротворці стоять на лінії зіткнення, вони можуть придумувати різні приводи, щоб не виводити війська. Україна не приймає якихось законів, немає достатньої безпеки, наприклад. Що таке виведення російських військ? Як це зрозуміти? Це знову якась приватна військова компанія ? Як зрозуміти, вийшла вона чи ні? Як це миротворець зрозуміє? Хіба там люди в російській військовій формі ходять? Ось це - питання. І миротворці кажуть, що немає безпеки для їх подальшого просування. І вони можуть рік просуватися в якийсь район. Доходити до центру Донецка. А можуть і не рухатися. Можна ж імітувати, що просуваються. І так воно може 15 років бути", - сказав він.

Журналіст нагадав, що росіяни ж такі експерименти робили зі своїми миротворцями в Грузії, в Абхазії, в Південній Осетії.

"Пам'ятаєте, що це були миротворці СНД? Навіть не росіяни. У них був мандат СНД. Теж мені - велика проблема. Якщо проаналізувати програму, про яку розповіла Юлія Тимошенко, то це такий маневр, щоб мати можливість зафіксувати новий кордон. Якщо вони вирішать, що їм не потрібна дестабілізація шляхом продовження обмежених військових дій. Це - теж для нас, як ви розумієте, не найкращий варіант", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Росіяни хочуть вирішити проблеми з Україною, але у них є три умови - Віталій Портников.