RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Як змінилося ставлення поляків до українців за останній рік: дані опитування

За останній рік ставлення поляків до українців і німців дуже погіршилося, в даний час воно найменш позитивне приблизно за останні десять років.

Про це свідчить свіже опитування Центру дослідження громадської думки (CBOS).

Так, більше двох п'ятих анкетованих поляків (від 42% до 44%) найбільш позитивно ставляться до чехів, італійців, американців, англійців, словаків і угорців. Трохи менше респондентів - більше однієї третини - прихильно сприймають іспанців, норвежців, греків і шведів (від 34% до 40%). Зате кожен третій опитаний позитивно ставиться до японців і французів (по 33%).

Троє з десяти анкетованих (30%) позитивно ставляться до німців, а негативно - більше однієї третини (36%). Порівняно тепло поляки сприймають литовців (28%), одночасно неприязнь до них відчувають 25%.

Приблизно кожен четвертий респондент тепло ставиться до латвійців, китайців, євреїв і українців (по 24%). У той же час приязнь та неприязнь до латвійців на схожому рівні (24% проти 22%). Зате щодо інших народів у цій групі в більшій чи меншій мірі переважає неприязнь (від 31% у разі китайців до 40% в разі українців).

Тільки одна п'ята анкетованих тепло ставиться до в'єтнамців (21%), білорусів (21%), сербів (19%) і росіян (18%). У той же час неприхильно до них ставляться 49% респондентів.

Більше половини анкетованих найменшу симпатію відчувають до циган (59%) і арабів (62%). Позитивно до них ставляться порівняно небагато поляків (12% до циган і 10% до арабів).

"Проти минулого року помітне погіршення ставлення майже до всіх народів у опитуванні. Автори дослідження стверджують, що це результат швидше зменшення прихильності, ніж збільшення неприхильності", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що ніхто не може вплинути на польське законодавство, однак визнав, що закон про Інститут національної пам'яті був прийнятий невчасно.