RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Катували до смерті: з'явилися дані про українця похилого віку, засудженого в Росії за "тероризм"

Незаконно засудженого в Росії 61-річного пенсіонера з міста Краснодон Олексія Сізоновіча жорстоко катували і били в виправному закладі Ростова-на-Дону (РФ).

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла консул України Діана Іванова.

"Він сказав, що зараз у нього все більш-менш нормально. Але мучить головний біль. І виникає питання звідки він узявся. Людина виглядає нормально, видно, що в новому тюремному одязі. Як Олексій Іванович мені розповів, в той час, коли він перебував у Ростові на Дону його сильно били. Били так, що двічі він був в стані клінічної смерті. Він сказав, що до нього застосовувалися тортури в тому числі і електричним струмом. Оскільки він електрик, каже, що струм був якийсь різнорозрядний. Я не фахівець, але Олексій Іванович сказав, що цей різнорозрядний струм сильно впливає на серце і після цього залишаються потужні головні болі", - розповіла Іванова.

Є побоювання, що у Сізоновіча онкологічне захворювання. Українець розповів консулу, що ущільнення на шиї у нього ще з армії, але почало зростати після побиття в СІЗО. При цьому кваліфіковану медичну допомогу Сізоновічу досі не представили.

31 липня 2107 Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Сізоновіча до 12 років позбавлення волі позбавлення волі і штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Суд визнав українця винним у підготовці терактів в Ростовській області Росії, незаконному перетині кордону і незаконному володінні вибухівкою. За словами Іванової, питання про переведення українця в українську колонію може бути вирішене не раніше погашення штрафу. Сізоновіч погодився перераховувати на покриття витрат всю свою пенсію (в перерахунку - близько 2400 руб), але суд не прийняв це до уваги.

Як повідомляв "Апостроф", російські силовики катували і били затриманого в окупованому Криму кримського татарина Рената Параламова.