RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Що чекає Донбас після звільнення: Україні спрогнозували серйозні проблеми

Після звільнення Донбасу від окупаційних військ Україна зіткнеться з низкою серйозних проблем, зокрема, що стосуються відновлення регіону.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив координатор проекту "Інформаційний опір", нардеп Дмитро Тимчук.

"Якщо раптом трапилося б диво і за 24 години всі окупаційні війська зникли б, то після періоду ейфорії з приводу того, що ми знову контролюємо Донбас, для нас почнуться дуже серйозні проблеми. Ми знаємо, що росіяни там все повністю розвалили, вкрали, вивезли в Росію. Скільки мільярдів доларів потрібно туди вкласти, не скаже ніхто", - сказав він.

За його словами, для того, щоб говорити про конкретну суму, потрібно провести повний аудит регіону, а це колосальна праця.

"Наступне питання - гуманітарне розмінування. У нас чомусь, коли йдуть доповіді про те, що знешкодили таку-то ділянку, всі радіють і думають, що закінчиться війна - і наші військові сапери за три дні повністю всю зону боїв знешкодять, і там не буде жодного вибухонебезпечного предмета. Це взагалі маячня. Справа в тому, що військові сапери не призначені для гуманітарного розмінування. Вони діють у плані оперативного забезпечення військ. Коли потрібно - поставити мінні загородження, коли потрібно - розміновувати територію. У цьому їх завдання, а не в тому, щоб проводити гуманітарне розмінування повністю", - зазначив Тимчук.

Він уточнив, що цим у світі займаються в основному комерційні структури.

"У нас була спроба створити таку структуру. Якщо ви пам'ятаєте, в ЮНІФІЛе (це наш миротворчий контингент у Південному Лівані) були сапери. Тоді часто були доповіді від Міністерства оборони, мовляв, наші сапери розмінували ще якусь ділянку. Але суть в тому, що це була, так би мовити, благодійність, наші миротворці не повинні були цього робити... Ось після того, як ми стільки років допомагали в Лівані безоплатно, постало питання про те, що потрібно там проводити гуманітарне розмінування. І у нас при якійсь структурі в оборонці намагалися створити батальйон для проведення гуманітарного розмінування, щоб працювати за договором з Ліваном. До цього не дійшло, але спроба створення такої комерційної структури у нас була", - сказав експерт.

Тимчук додав, що в Україні могли б зараз досить швидко створити подібну структуру в статусі державної компанії.

"У нас за три з половиною роки подій на Донбасі досить підготовленого персоналу, тих, хто має колосальний досвід роботи на Донбасі якраз у ролі саперів і високий рівень професійних навичок. Так що я не думаю, що проблема створити в Україні таку структуру", - сказав він.

Експерт підкреслив, що за поверненням Донбасу підуть великі витрати.

"У першу чергу, потрібно буде закрити всі соціальні виплати, які ми не виплачували кілька років. Далі - відновлення інфраструктури. Мені, чесно кажучи, важко оцінювати обсяги. Але без міжнародної допомоги, боюся, ми Донбас не піднімемо. Якщо ми почнемо туди вкидати всі гроші, які потрібні, то у нас одразу настане економічний колапс", - зазначив Тимчук.

Крім того, він назвав проведення інформкампаній на Донбасі окремою темою.

"Потрібно розуміти, що на протязі трьох з половиною років населення цих територій було повністю вирване з інформаційного поля. Припустимо, вибори. Для них що Ляшко (лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко, - ред.), що Тимошенко (лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, - ред.), що Яценюк (лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, - ред.) - це "київська хунта". Може, крім "Оппоблока". Вони ж не розуміють, чим "Самопоміч" відрізняється від "Народного фронту". Для них це все - "бандерівці", які жадають крові російськомовних немовлят. Звичайно, я вважаю, що три роки - це мінімальний термін, через який можна там проводити вибори. Для цього необхідна інформаційна робота, потрібно повертати їх в рідний інформаційний простір. Це буде дуже болючий процес", - підсумував Тимчук.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Головний упор Путіна був не на Донецьк і Луганськ, а на два інших міста України - Дмитро Тимчук.