RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Хочеться заснути і не прокидатися: політв'язень Клих розповів про тюремне життя в Росії

Український політв'язень Станіслав Клих, який був незаконно засуджений в Росії, написав листа, в якому розповів про своє тюремне життя.

Лист було направлено кореспонденту "Нової газети".

Відзначається, що раніше у Клиха поцікавилися його побутом і очікуваннями, у відповідь на що він пояснив, що їжа у Верхньоуральській колонії "огидна", і її неможливо їсти, на відміну від їжі в грозненському СІЗО, де він перебував раніше. Так, в'язень відмовляється від їжі і вимагає переведення в іншу установу Федеральної служби виконання покарань.

Крім того, від замкнутого простору, нервового перенапруження і нестачі кисню в ув'язненого почалися болі в очах, а через відсутність доступу до інформації Клих не знає, чи робить для нього що-небудь Україна.

"Час у в'язниці днем йде набагато довше, ніж вночі. Хочеться заснути і не прокинутися, смерть стає бажаною, - пише він. - Як я можу бути задоволений їх "зусиллями", якщо я до сих пір не вдома?".

Також політв'язень стверджує, що до арешту аполітично ставився до влади Росії і не був українським націоналістом. "Чого не скажеш про мої нинішні уявлення", - підкреслив Клих.

Варто зауважити, що у 2016 році шкільного вчителя історії Клиха засудили в Чечні до 20 років колонії суворого режиму через нібито участь в "новорічному штурмі" Грозного в 1995 році. Разом з ним засудили і українця Миколу Карпюка.

Адвокати обвинувачених намагалися довести політичний характер судового процесу і вказували на нестиковки і помилки в обвинувальному висновку, однак, на рішення суду це не вплинуло.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з Клиха і Карпюка в Росії заочно стягнули великі суми грошей.