RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Співробітник стратегічного військового підприємства планував виїхати в Росію з секретними документами: фото

Контррозвідка спільно з головним слідчим управлінням СБУ затримали обвинуваченого в шпигунській діяльності співробітника одного з оборонних підприємств в Києві, уродженця РФ.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Як стверджується в повідомленні, контррозвідка спільно з Службою безпеки України, під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури, викрила та припинила шпигунську діяльність громадянина України Л., уродженця РФ, полковника запасу Збройних сил України, співробітника одного із стратегічних військових підприємств Міністерства оборони України з місцем дислокації в місті Київ.

Відзначається, що в липні 2017 громадянин України був завербований кадровим співробітником російської військової розвідки під час перебування у близьких родичів на території Росії.

За грошову винагороду колишній військовий збирав з метою передачі російській стороні інформацію з обмеженим доступом у сфері оборони України, зокрема, про виконання державних оборонних замовлень низкою провідних підприємств оборонно-промислового комплексу, а також новітніх авіаційних систем виявлення і спостереження, безпілотних літальних апаратів, які розробляються для потреб українських силових відомств і використовуються при здійсненні Операції Об'єднаних сил на сході України.

Крім того, для виконання завдання офіцера головного управління генерального штабу ЗС РФ розкритий контррозвідкою агент намагався також придбати безпілотний літальний апарат з метою здійснення повітряної розвідки на стратегічно важливих військових об'єктах нашої держави.

Після виконання розвідувальних завдань Л. планував виїхати в Росію і отримати громадянство за скороченою процедурою. Встановлено, що в даний час за сприяння співробітника ГУ ГШ ЗС РФ громадянин України вже отримав посвідку на проживання в РФ і переоформив військову пенсію для її отримання на території Росії.

Зараз громадянин України затриманий, йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 111 "Державна зрада" Кримінального кодексу України.

Нагаємо, раніше колишній військовослужбовець Збройних сил України засуджений до 14 років позбавлення волі за роботу на російські спецслужби.