RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Бразильського бойовика ДНР-ЛНР помітили в монастирі УПЦ МП у Києві: опубліковано фото і скандальні деталі

У неділю, 29 квітня, бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на боці бойовиків незаконних збройних формувань на Донбасі, помітили в монастирі чоловічого Свято-Покровського Голосіївського монастиря УПЦ (МП) у Києві.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Відзначається, що бойовик неодноразово розповідав про те, як обстрілював українські блокпости на Донбасі, а також заявляв, що збирається "дійти до Києва і закінчити війну".

За даними видання, бразилець прибув на Донбас ще восени 2014 року. Поїхав рівно через рік.

"6 жовтня 2016 року він знову голосно нагадав про себе в Україні. Саме в цей день у терміналі D аеропорту "Бориспіль" був затриманий співробітниками СБУ (Служби безпеки України, - ред.). До Києва бойовика заманили, начебто запропонувавши роботу в сфері морських перевезень", - сказано в повідомленні.

Лусваргі був засуджений у січні 2017 року, тобто менш ніж через чотири місяці після затримання. У судовому засіданні обвинувачений свою провину в скоєнні інкримінованих йому злочинів визнав повністю і щиро розкаявся, зазначено в рішенні суду.

Так, бразилець був засуджений Печерським судом Києва до 13 років ув'язнення з конфіскацією майна за статтею 258-3 КК України - створення терористичної групи чи терористичної організації.

У той же час в постанові від серпня минулого року зазначено, що тюремне ув'язнення Лусваргі на 13 років скасовано, і призначено новий розгляд справи. Причина - допущено ряд істотних порушень.

Прокурор у справі Ігор Вовк заявив, що Лусваргі випустили з СІЗО у зв'язку з обміном.

"Його планували на обмін з військовополоненими "ДНР" і "ЛНР", у зв'язку з чим йому потрібно було змінити запобіжний захід. Тому що він звинувачується за такими статтями, за якими обвинувачені перебувають тільки під вартою. Але, незважаючи на це, суд на це пішов", - сказав він.

За словами адвоката обвинуваченого Валентина Рибіна, його клієнт був у відповідних списках, однак обмін Лусваргі не відбувся. Таким чином бразилець через рік після вироку в 13 років позбавлення волі за створення терористичної організації отримав повну свободу пересування по Україні. При цьому за кордон він виїхати не може, оскільки йому не повернули паспорт.

"Поки ж достовірно відомо, що несподівана свобода бразильця в Україні триватиме як мінімум до наступного судового засідання, яке призначене на 6 червня. І тільки після цього бразилець може змінити товсті монастирські стіни на ще більш товсті стіни київського СІЗО", - йдеться в матеріалі видання.

Фото: radiosvoboda.org

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про серйозні проблеми бойовиків "ДНР" на Донбасі.