RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Змушували копати могилу і "розстрілювали": екс-полонений розповів про страшні знущання бойовиків

Колишній полонений бойовиків незаконних збройних формувань на Донбасі Олексій Кириченко розповів, як потрапив у руки ворога і як над ним знущалися.

Про це він повідомив в інтерв'ю виданню "Главред".

Відзначається, що боєць окремої розвідроти при штабі антитерористичної операції (АТО) з позивним "Лис" воював за Савур-Могилу під командуванням нині Героя України Ігоря Гордійчука. Потрапив в полон 1 вересня 2014 року.

За словами чоловіка, коли його розвідрота потрапила в засідку, йому вдалося врятуватися. Однак незабаром він сам потрапив у полон поблизу блокпоста недалеко від Старобешевого Донецької області.

Кириченко додав, що в полоні його били. Крім того, терористи влаштовували показові знущання.

"Людина з позивним "Танкіст" дала мені в руки лопату зі словами: "Копай собі могилу". Я запитав: "Де?". Видно, такому запитанню вони (бойовики, - ред.) здивувалися. "Тут копай", - почув у відповідь. У той момент на душі у мене було дуже спокійно. Не знаю - чи я знайшов якийсь додатковий ресурс, чи це була моя відмороженість. Після мене не один раз розстрілювали, постійно погрожували. І я розумів, що в будь-який момент можу, дійсно, померти. Але я був спокійний. Сепаратисти чекали, напевно, чогось іншого", - зазначив він.

У той же час Кириченко уточнив, що полонені для бойовиків - це спосіб політичної боротьби і політичного тиску.

"Як мені здається, один із способів верифікації Мінського процесу. Наскільки мені відомо, в Мінську ніякі переговори не документуються, немає протоколів. І в цьому наша сторона зацікавлена. Жодна цивілізована держава не веде переговорів з терористами. Але це дуже б'є по питанню обміну полоненими. Тому що можуть домовитися провести його, а потім раптом щось зривається - немає ж ніяких гарантій. Нашу сторону так довго підштовхували до прямих переговорів", - сказав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше боєць АТО Олександр Морозов розповів, що в полоні у бойовиків "ДНР" йому довелося відчути на собі жорстокі тортури і допити.