RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Ціна війни різко зросте: названо спосіб, як змусити Путіна піти на поступки по Донбасу

Президент Росії Володимир Путін почне йти на поступки по Донбасу, якщо США санкціями і поставками озброєнь Україні відповідатимуть на агресію Кремля.

Про це військовий експерт і блогер Олексій Арестович висловився в колонці на "Апострофі".

Відзначається, що США вирішили почати поставки Javelin Україні, коли помічник Путіна Владислав Сурков показово скасував зустріч із спецпредставником Держдепу США Куртом Волкером.

"США санкціями та поставками озброєнь піднімають ціну конфлікту для Росії, - підкреслив Арестович. - А якщо й далі опиратимуться, Україна отримає ще більше озброєнь, а Javelin будуть застосовуватися безпосередньо на лінії конфлікту тощо. Тобто американці діють афганським шляхом. Вони прекрасно знають, як поводитися з Росією, на прикладі Афганістану. Якщо СРСР не йшов на женевські переговори, які проходили з 1984 року, то йому серйозно піднімали ціну конфлікту. І Союз пішов на компроміс. Тут та ж сама історія і не треба вигадувати нічого нового. А вже Росія – це не СРСР, мабуть, слабша все ж таки".

Так, США зараз піднімають ціну конфлікту на Донбасі, щоб Росія погодилася на введення миротворців ООН. Згідно з наявними даними, обслуговування 10 танків обходиться в $50 тисяч щомісяця, в той час як в цілому бойовики платять за конфлікт по $10 млн щодня.

"А додати сюди 10 спалених танків за місяць... Це значне збільшення ціни конфлікту, - зауважив військовий експерт. - Або вони не використовуватимуть танки і будуть дуже сильно просідати за лінією боєздатності, а ми будемо просуватися дрібними захопленнями в сірій зоні. І, врешті-решт, за півроку зміниться лінія конфігурації зовсім не на їхню користь. Наприклад, наша артилерія почне прострілювати їхню територію до самого кордону з Росією. Відповідно, утвориться низка ділянок, на яких бойовики будуть як на голках. Ми й зараз вже четвертий рік стоїмо практично на околицях Луганська і Донецька, що їм не додає настрою, тому що весь Донецьк знаходиться в зоні дії нашої артилерії, як і Луганськ. Тобто "столиці" цих молодих "республік". А якщо ще й лінії їхнього постачання потраплять в зону обстрілу нашої артилерії, тоді в них виникне велика проблема".

Крім того, бойовики мають і інші проблеми з танками, - у них є близько 400 танків, в той час як екіпажів для них всього 200-250, і навчання займає багато часу.

"Тому вони смикають росіян. Ось, припустімо: чоловік в умовному Омську працює водієм маршрутки, їздить на риболовлю, має двох дітей, прекрасну дружину Машу, яка працює у вареничній – все добре в житті. Заради чого він повинен кинути свій Омськ і поїхати вмирати на Донбас? Коли ризик загибелі маленький – це ще півбіди. А коли він знає, що прилетить Javelin і там навіть нічого буде закопувати... Тому кількість бажаючих дуже сильно падає. І в них починається криза кадрів, коли танки є, а ніхто не хоче в них сідати", - розповів Арестович.

"А якщо американці будуть постачати нам снайперське озброєння, і ми почнемо відбивати голови не тільки тупій піхоті, але й тим снайперам, які стріляють по наших. А снайпер – це дуже недешевий фахівець, якого готують 5 років. А якщо вони втратять десятки снайперів, то буде катастрофа", - резюмував він.

Більше про словах Волкера щодо Донбасу читайте в матеріалі "Апострофа" - Україна поверне Донбас за планом Волкера: як це буде.