RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вистрілив і забув: що змінять "подарунки" Трампа у війні на Донбасі

Як поставка Javelin ЗСУ змінить ситуацію на Донбасі

Як поставка Javelin ЗСУ змінить ситуацію на Донбасі Фото: EPA/UPG

"Можу підтвердити, що так, довгоочікувана зброя прибула в українську армію". Так президент Петро Порошенко прокоментував появу на озброєнні у ЗСУ протитанкових ракетних комплексів Javelin. Що зміниться з появою американських ПТРК на українському фронті, розбирався "Апостроф".

Списи Трампа

Американські "подарунки" виявилися дійсно довгоочікуваними для України. Адміністрація Барака Обами так і не зважилася на поставки цієї зброї Збройним силам України, очевидно, побоюючись посилення конфронтації з РФ. Інакше повівся "почесний козак" і "друг Росії" Дональд Трамп: наприкінці минулого року американські ЗМІ повідомляли про добру волю Трампа в питанні поставок ПТРК Javelin в Україну, а вже на початку березня стало відомо, що ЗСУ гарантовано отримають технологічну зброю з-за океану.

Отже, що ж собою являє довгоочікуваний ракетний комплекс?

"ПТРК Javelin є досить ефективним засобом ураження бронетехніки і танків на певній відстані, - пояснює "Апострофу" військовий експерт, головний редактор журналу Ukrainian Defense Review Антон Міхненко. - Комплекс діє за принципом "вистрілив і забув". Безумовно, наявність в Україні ПТРК Javelin підвищує здатність ЗСУ щодо роботи проти російської бронетехніки на Донбасі".

До переваг Javelin експерти відносять високу мобільність ПТРК (розрахунок може складатися навіть з одного військового), роботу в складних погодних умовах, труднощі у протидії ракеті. Крім того, ракета може вражати танк супротивника в дах башти, де найтонша броня. Також Javelin може працювати по безпілотниках противника і вертольотах.

Але комплекс має і низку недоліків.

"Ракета летить на теплове випромінювання, працює на контрасті місцевості, наприклад, коли танк заведений і працює. Але якщо навколо буде спекотна погода, і танк гарячий, то досить важко буде навести ракету та зіграти на контрасті температур. Але для таких випадків українська армія має інше озброєння, наприклад, ПТРК "Скіф" (вітчизняний комплекс, - "Апостроф"), який наводиться за лазерним променем", - додає Міхненко.

Протитанковий ракетний комплекс Javelin Фото: The U.S. Army

У стані "шахтарів і трактористів ДНР" вже встигли відреагувати на появу в ЗСУ американського озброєння.

"Реальних успіхів це озброєння на полі бою не принесе. Для кожного їхнього спису (з англійської Javelin перекладається як "спис", - "Апостроф") у нас є щит і меч", - безапеляційно заявив так званий "заступник командувача оперативного командування" ДНР Едуард Басурін.

Натяк Басуріна більш ніж прозорий, мовляв, Росія не залишить "шляхетних захисників Донбасу" і готова "накачати" регіон новими зразками озброєнь.

"Росія вже загнала на Донбас значний арсенал свого озброєння. Вона використовує регіон як полігон для апробації зразків свого озброєння", - зазначає Міхненко.

"Але у Росії немає такого рівня систем, - додає "Апострофу" військовий експерт Михайло Самусь. - Якщо вони збираються наступати, їм потрібно постачати наступальну зброю: нові танки, ракетні ударні системи".

Читайте також: Великий ризик для військ Путіна: як Україні допоможе нова зброя

А поставка Росією нових зразків бронетехніки і, як наслідок, ескалація конфлікту загрожують новою порцією більш жорстких санкцій. Але справа в тому, що далеко не факт, що у ЗСУ взагалі з'явиться можливість випробувати Javelin.

"Росія саме зараз не здатна на широкомасштабну агресію, оскільки знаходиться в не дуже стабільному економічному стані. Вона постійно намагається втручатися у внутрішні справи інших держав, але у неї не вистачає системних можливостей для управління цими кризами", - підкреслив Самусь.

Javelin В Україну прибув вантаж з американськими протитанковими ракетними комплексами Javelin Фото: Прес-служба президента

"Зелене світло" союзникам

Політики й експерти акцентують увагу не стільки на військовому, скільки на геополітичному ефекті від поставок Javelin Україні.

"Якщо говорити про нарощування потенціалу обороноздатності, то він не такий істотний, як багато хто вважає. Це тільки один сектор із загальної системи озброєння - протитанковий. Він важливий, але не має стратегічного значення", - каже "Апострофу" екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

"Стратегічно важливим є сам факт поставки найбільшою в економічному, політичному і військовому плані країною світу озброєння Україні, - додає колишній глава Міністерства оборони. - Я нагадаю 2003 рік, коли був конфлікт навколо Тузли за участю РФ, і тоді ключовим стримуючим фактором стала заява американського посла в Москві, який сказав, що якщо Росія не зупиниться в своїх агресивних намірах, то США стоятимуть поруч з Україною. І Росія зупинилася навіть без постачання озброєння. Важливо, щоб Росія розуміла - навколо України гуртується світова громадськість, яка не приймає факту агресії і порушення міжнародного права. Частина цих партнерів готова допомагати в плані військово-технічного співробітництва".

Однак виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів запевняє, що США на кілька років запізнилися зі своїм рішучим сигналом Росії.

"Поставка Javelin була актуальна зо два роки тому, - каже "Апострофу" Андрусів. - Зараз на фронті статус-кво і в жодної зі сторін у форматі вже гібридної війни не було шансів його порушити. Так, ПТРК Javelin дуже сильно зміцнюють наші позиції, і тепер танки втратять своє значення як вирішальна зброя. Але сам конфлікт вичерпав себе в такому форматі. Він може переходити тільки в новий формат із застосуванням авіації, морських сил. Тому американське озброєння зараз просто доповнює ту ситуацію, яка сама себе вичерпала".

Проте поява Javelin в ЗСУ може бути сигналом, адресованим не так Росії, як іншим, більш боязким, союзникам України.

"Це сигнал Вашингтона своїм союзникам за НАТО, що Україні можна продавати зброю. До цього часу європейські країни НАТО не продавали Україні зброю, намагаючись уникнути загострення відносин з Росією. Саме в цьому найбільше значення поставок Javelin до України - вихід на новий рівень військово-політичних відносин зі США і союзниками за НАТО", - резюмував Михайло Самусь.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити