RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Позивний "Оріон": розкрито нові деталі про російського генерала, причетному до краху МН17 на Донбасі

Олег Іванніков з позивним "Оріон", якого підозрюють в причетності до краху Boeing MH17 в 2014 році на Донбасі, якийсь час працював в Південній Осетії, а також керував операціями приватної військової компанії "Вагнер".

Про це вдалося дізнатися співробітникам Bellingcat і The Insider, пише Медуза.

Іванніков народився в сім'ї військового в НДР в 1967 році. Навчався в Київському вищому військовому авіаційному інженерному училищі, а потім у Московському авіаційному інституті. Після закінчення навчання жив в Ростові-на-Дону.

У 2004 році Іванніков під ім'ям Андрій Іванович Лаптєв вирушив до Південної Осетії і очолив місцевий штаб збройних сил, а через два роки зайняв посаду міністра оборони. У березні 2008 року він пішов у відставку і переїхав до Москви.

Після повернення Іванніков написав дисертацію на тему "Комплексний характер інформаційної війни на Кавказі: соціально-філософські аспекти" і захистив її в Ростові. Також відомо, що в 2013 році він в'їжджав на територію Південної Осетії, але вже під своїм ім'ям.

У 2014 році він відправився на Донбас. Екс-ватажок бойовиків ДНР Ігор Гиркин (Стрєлков) згадував, що бачив Іваннікова в Краснодоні, де знаходився штаб з російськими генералами. Також його бачили в Луганську в командному центрі Ігоря Плотницького, який тоді був так званим "міністром оборони ЛНР". Розслідувачі прийшли до висновку, що Іванніков здійснював загальну координацію дій сепаратистів.

Крім того, він керував операціями ПВК "Вагенр", безпосередньо віддаючи розпорядження главі компанії Дмитру Уткіну. На такий висновок наштовхує інтерв'ю одного з найманців, чиї бійці воювали на Донбасі і в Сирії.

Іванніков покинув територію України в 2015 році і де він знаходиться зараз, команді дослідників з'ясувати не вдалося.

Як повідомляв "Апостроф", Іванніков займав високий пост в ГРУ і якийсь час займався бойовиків "ЛНР".