RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

З'явилися цікаві дані про офіцера ГРУ, причетного до катастрофи Boeing на Донбасі

Олег Іванніков з позивним "Оріон", якого підозрюють в причетності до катастрофи Boeing MH17 в 2014 році на Донбасі, займав високий пост в ГРУ і якийсь час курирував бойовиків "ЛНР".

Про це повідомив дослідник проекту Bellingcat з питань Східної Європи Арік Толер в інтерв'ю "Громадському".

"Але ми знаємо, що Іванніков займав дуже високу посаду в ГРУ. Він керував не всім в "ЛНР", але він був, так би мовити, куратором в "ЛНР" і він працював разом з Ігорем Плотницьким, а також над ним в "міністерстві оборони ЛНР". Ми знаємо це з інтерв'ю з сепаратистами і російськими найманцями", - повідомив дослідник.

За його словами, Іванніков рекомендував раднику президента РФ Владиславу Суркову, щоб Плотницкий залишився на посту так званого "міністра оборони".

"Тому, звичайно, ГРУ, ФСБ і Міноборони, я впевнений, знали про транспортування "Бука" від 53-ї бригади в Курську до бойовиків в "ДНР". І також є можливість, якщо не ймовірність того, що солдати 53-ї бригади керували "Буком", коли він збив Боїнг MH17. Але це повинна встановити нідерландська слідча група, а не ми", - додав Толер.

Також дослідник спростував заяви російських чиновників про те, що жодного комплексу протиповітряної оборони з Росії в Україну не перевозили і заявив, що на непідконтрольні території привозили не тільки "Бук", але і "Панцир".

"Вони могли б дуже легко довести, що говорять правду, якби дозволили Олегу Іваннікову дати публічне інтерв'ю на відео, щоб ми його впізнати. У нього особливий високий тембр - "жіночий голос". Вони повинні дозволити йому говорити, щоб ми могли почути його голос і зрозуміти, чи дійсно він Іванніков або "Оріон", як про це заявляє спільна слідча група", - зазначив Толер.

Як повідомляв "Апостроф", розслідувачі групи Bellingcat вважають, щоІванніков по позивному "Оріон" здійснював нагляд за постачанням та транспортуванням "Бука", з якого збили BoeingMH17.