RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Стало відомо про неймовірну історію порятунку життя українського вченого в Антарктиді: фото

В Антарктиді пройшла успішна рятувальна операція, в ході якої був госпіталізований український полярник Микола Весельський, біолог 23-ї Української Антарктичної Експедиції, у якого раптово запалився апендикс.

Про це на своїй станиці розповів Євген Дикий.

За його словами, в Антарктиді навіть банальні ускладнення зі здоров'ям становлять смертельну небезпеку.

"Все спрацювало як годинник: спершу за нашим полярником зі станції "Палмер" крізь кригу пробився американський криголам "Лоренс М. Голд", вже разом наш та американський лікарі надали на борту додаткове лікування, поки добу (так, такі там відстані...) транспортували пацієнта до найближчого летовища - на острів Кінг-Джордж, на чілійську станцію "Фрей", - йдеться в повідомленні.

Пізніше за допомогою українських дипломатів полярник був відправлений на континент на чилійському військовому літаку.

"Наразі наш Микола не лише під надійним лікарняним наглядом у хорошій лікарні, але також із супровдом нашого земляка - українського лікаря з Буенос-Айреса, який забезпечує всі місцеві формальності, знімає мовну проблему та буде супроводжувати пацієнта аж до України", - резюмує Дикий.

Як повідомляв "Апостроф", в середу, 25 квітня, в Римі (Італія) раптово помер відомий український геолог Віталій Вернигори, який повертався в Україну з антарктичної станції "Академік Вернадський" після участі в сезонній експедиції, що тривала близько двох тижнів.