RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Вбивство" Бабченка: з'явилася розповідь друга "кілера"

Розкриття замаху на російського блогера і журналіста Аркадія Бабченка стало можливим завдяки тому, що людина, яку намагалися використовувати в якості виконавця вбивства, сама звернулася в СБУ.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Еспресо" журналіст Родіон Шовкошитний, який є близьким другом "виконавця" замаху.

За його словами, "виконавець" дійсно воював в АТО тривалий час. Організатор запропонував йому вбивство Аркадія Бабченка, намагаючись зманіпулювати його патріотичними переконаннями. Фінансування цього злочину походило від ФСБ.

Отримавши пропозицію та досьє цілі, чоловік одразу звернувся до СБУ. Сталося це близько двох місяців назад. Там завели справу, і вже на отримання авансу виконавець пішов з записуючими пристроями.

Інсценування вбивства журналіста Бабченка було необхідним саме для того, щоб задокументувати отримання плати за "виконання" замовлення від організатора цього злочину.

"В інсценуванні вбивства немає нічого дивного та ганебного. Це - нормальна практика, дуже поширена і в Україні в тому числі. Це - найлегший спосіб схопити замовника вбивства: коли він дає аванс - його документують. І коли відбувається "вбивство", потім виконавець приходить і каже "я все зробив, ось тобі фото, ось резонанс", і отримує іншу частину (грошей) і його на цьому "беруть". Це вже доведений факт", - пояснив Шовкошитний.

Після того як спецслужби РФ отримали ляпаса з невдалим замахом від них можна чекати дій у відповідь, припускає Шовкошитний. Він дуже переймається безпекою свого друга, адже замовників вбивства журналіста тепер можуть захотіти помститися людині, що зірвала їх плани.

Також Шовкошитний застеріг Бабченко та інших російських опозиціонерів, які живуть в Україні.

"Аркадію радив би змінити місце проживання і не вести такий безпечний спосіб життя. Він, мабуть, до кінця ще не зрозумів, що його врятував збіг обставин. Росіяни, які в нас тут живуть. Обережно. Там список великий", - застерігає Родіон Шовкошитний.

Від початку про операцію знало лише вище керівництво СБУ. Вже на фінальній стадії, перед реалізацією, про операцію з інсценуванням вбивства стало відомо одному з посадовців МВС. Генпрокурор дізнався одним з останніх, роповів журналіст "Еспресо".

Детальніше про замах на Аркадія Бабченко і інсценування його загибелі читайте в матеріалі "Апострофа": "Вбивство" Аркадія Бабченко: навіщо все це було потрібно.