RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Хорватський сценарій для України: названо терміни виведення військ і проведення виборів на Донбасі

Якщо Україна буде слідувати хорватському сценарію реінтеграції окупованих територій Донбасу мирним шляхом, то її план повинен буде включати в себе роззброєння і виведення підрозділів бойовиків і окупаційної адміністрації, організацію виборів і передачу влади Україні.

Про це розповів "Апострофу" екс-посол України в Хорватії Олександр Левченко.

За його словами, процес демілітаризації окупованих територій Хорватії тривав 30 днів, однак відповідна територія Донбасу набагато більше, тому їй знадобиться 60 днів.

"Військовий контингент (миротворців ООН, - "Апостроф") заходив в Східну Славонію з розумінням, що через місяць, після того як він повністю розміститься (сам процес прибуття підрозділів і встановлення комунікацій тривав три з половиною місяці), вони контролюють виведення іноземних військ і роззброєння підрозділів місцевих сепаратистів. Через 30 днів цей процес був завершений. У нас мова йде про більшу території і кількість населення, тому потрібно, скажімо, 60 днів. Коли зброю буде складено, а війська виведені, відбувається доповідь про завершення демілітаризації", - описує процес дипломат.

Далі, згідно з хорватським сценарієм, проходить підготовка до місцевих виборів, яку повинна проводити тимчасова адміністрація ООН.

"Говорити про вибори за існування якихось окупаційних органів неможливо, тому їх спочатку виводять, а всю владу (як військово-поліцейський, так і цивільний компонент) бере на себе транзитна адміністрація, і починається загальна підготовка до виборів. У Хорватії все відбувалося за хорватським законодавством, відповідно, в нас ідеться про українське правове поле", - зазначає Левченко.

Після реєстрації партій і узгодження їх списків і статутів державними органами в Києві, можна проводити вибори.

"У Хорватії вони відбулися десь за рік, приблизно так можна розраховувати і Україні – за рік після того, як нашу територію покине останній іноземний найманець і представник збройних сил іноземних держав. А коли вибори проведені, починається процес підготовки до передачі всієї влади. У хорватському випадку – хорватській владі, в українському випадку – українській. Звісно, ми трохи забігли наперед, але МінТОТ бачить, як це відбувалося в інших країнах, найближчий для нас позитивний досвід – це якраз Хорватія. І таким чином можна реалізувати цей мирний план", - резюмує екс-посол.

Детальніше про хорватський сценарій і варіанти його реалізації в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Є реальний сценарій повернення Донбасу - дипломат про кілька кроків і умов.