RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

СБУ розкрила нові дані у справі про "вбивство" Бабченка і назвала другого підозрюваного: відео

Ще одним підозрюваним у справі про "вбивство" відомого російського журналіста Аркадія Бабченка, яке виявилося інсценуванням, є громадянин України В'ячеслав Пивоварник.

Про це в п'ятницю, 15 липня, на брифінгу заявив заступник начальника головного слідчого управління Служби безпеки України (СБУ) Богдан Тиводар.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що разом з громадянином України Германом (Борисом Германом, - ред.) до організації терористичних актів причетний громадянин України Пивоварник В'ячеслав Олександрович", - зазначив він.

За словами Тиводара, ці дві особи вступили в змову з представниками російських спецслужб для організації терактів на території України. Він уточнив, що зараз Пивоварник перебуває на території Росії, але 8 червня він був повідомлений про підозру за статтею "організація і підготовка теракту", встановлюється його місцезнаходження.

Як докази СБУ оприлюднила на брифінгу записи телефонних переговорів Германа з Пивоварником, в яких Бабченко фігурує як "якийсь журналюга, який їздив по гарячих точках з першої чеченської війни, а потім приїхав на українську війну і перейшов на українську сторону".

Крім того, Тиводар заявив, що Герман намагався отримати вогнепальну зброю і боєприпаси з району проведення операції Об'єднаних сил в Донбасі. Це завдання було поставлено російською стороною для "дестабілізації ситуації в Україні".

"Більш того, сам Герман фактично визнав себе російським резидентом в Україні", - сказав він.

На аудіозаписі, продемонстрованому СБУ, чоловіки (за версією української спецслужби, Герман і невідомий "свідок") обговорюють покупку автоматів Калашникова, ПЗРК "Ігла" і іншої зброї, а також боєприпасів.

Зокрема, чути, як Герман з "свідком" домовляються про покупку АК "на 300 штук". На запитання "Хто покупець? Росіяни?" звучить "Так". У ході бесіди також згадується про те, що одна "Ігла" коштує 150. Також "свідок" згадує про те, що у нього є чотири "Фагота". На прохання подивитися зброю Герман відповідає, що не треба робити зайвих рухів.

Крім того, в розмові йдеться про боєприпаси. "Свідок" запевняє, що вони у нього є в необмеженій кількості, навіть бронебійні.

"Службою задокументовано, що Герман був посередником. Російські спецслужби здійснювали фінансування проросійських сил в Україні. Згадується партія "Розумна сила", - заявили у відомстві.

Тиводар додав, що рішення про передачу коштів здійснювалося на рівні вищого політичного керівництва РФ. При цьому мова йшла про видачу в Києві "130 штук".

"Ми звідси відсилаємо 70, решту додаємо за місцем, з каси", - сказав "свідок".

У розмові Герман називає Путіна "Великим Пу" і каже, що людина ходила до нього і казала, що гроші треба терміново передати партії "Розумна сила".

Читайте також матеріал "Апострофа": "Вбивство" Аркадія Бабченка: як Росія видала свою провину.