RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Пішла епоха: чим відомий померлий Герой України Іван Драч

Відомий український поет, політик, критик радянської влади, Герой України Іван Драч, про смерть якого стало відомо у вівторок, 19 червня, почав публікувати свої вірші в період "хрущовської відлиги".

Тепер же з ним пішла ціла епоха - "шістдесятники", пишуть користувачі соціальних мереж.

Так, Іван Драч народився 17 жовтня 1936 року в селі Теліжинці Київської області. Після закінчення школи був активним комосомольцем, а в середині 60-х почав писати перші вірші, які вже містили критику радянської влади.

У 1961 році "Літературна газета" опублікувала його перший твір - поему-трагедію "Ніж у сонці". Також найбільш знаковими творами Іван Драча вважаються "Смерть Шевченка" (1962) і "Чорнобильська мадонна" (1988).

Він активно контактував з українськими дисидентами. У 1989 році став першим главою руху "Народний Рух України". Уже в роки незалежності очолив організацію Конгрес української інтелігенції.

Іван Драч був членом Спілки письменників України з 1962 року. Він також займався перекладами, вони зібрані в збірнику "До витоків".

Як повідомляв "Апостроф", 5 червня на 63 році життя пішов з життя відомий український письменник, кандидат філологічних наук, видавець Петро Іванович Сорока.