RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Смертельний вибух міномета "Молот" під час навчань ЗСУ: що відомо на даний момент

Вранці в п'ятницю, 6 липня, під час навчальних стрільб на Рівненському полігоні вибухнув міномет "Молот", внаслідок чого загинуло три людини, а ще дев'ять постраждало.

"Апостроф" зібрав всі подробиці цієї резонансної трагедії.

Бійці 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, що базується в Ужгороді, проводили стрільби з чотирьох мінометів з витратою в 28 мін, - стрільби були коректованими, проводилися під контролем командира батареї, який знаходився безпосередньо на вогневій позиції. Військові запускали міни "з шнурка", заряджаючи міномет і ховаючись в укритті за кілька секунд, поки міна опускається по стовбуру.

При підготовці до чергового пострілу заряджаючий опустив міну, розвернувся і почав йти в укриття, як сталася детонація, - троє військових загинули на місці, в той час як ще дев'ять чоловік з найближчих мінометних розрахунків постраждали.

Фото міномета, який вибухнув на полігоні:

За даними Закарпатського військового комісаріату, загинув капітан і двоє солдатів Збройних сил України, - 40-річний капітан, командир мінометної батареї Валерій Тихоновський, 43-річний солдат, майстер - номер розрахунку Юрій Пишкар, 22-річний солдат, старший навідник Дмитро Власов. Двоє з них проживали в Ужгороді, а ще один, - в Перечинському районі. Постраждали ще двоє офіцерів, а також рядові і старші солдати.

У Закарпатській області через трагедію в суботу, 7 липня, оголосили траур.

Пізніше у військовій прокуратурі заявили, що розглядають дві версії: порушення військовослужбовцями правил безпеки і поганий технічний стан міномета.

Варто зауважити, що в Україні зафіксували вже кілька смертельних інцидентів, пов'язаних з мінометом "Молот", - журналісти говорять про більш ніж десятьох загиблих.

На даний момент президент України Петро Порошенко прийняв рішення заборонити використання мінометів в навчаннях до проведення необхідних експертиз.

Примітно, що прокоментували інцидент і в державному концерні "Укроборонпром", - генеральний директор Павло Букін в ефірі українського телеканалу заявив, що ще рано поспішати з висновками, і заміни "Молоту" у армії все одно немає.

"У будь-якому випадку його потрібно було робити і потрібно буде використовувати в ЗСУ", - підкреслив він.

Раніше відомий волонтер Роман Доник вже розповідав "Апострофу" про проблеми з мінометами "Молот".