RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​В "Айдаре" рассказали подробности гибели четырех бойцов в бою на Бахмутской трассе

Терористи навмисне обрали 23 серпня для свого наступу, аби засвідчити власну злобу до великих українських свят: Днів українського прапору та Незалежності України.

Про це на відео, викладеному у Facebook, розповів командир 24 ОШБ "Айдар" Олександр Яковенко.

"В 5:50, сьогодні (23 серпня, - Ред.), противник здійснив спробу захоплення позицій смуги забезпечення яка була утворена силами батальйону по передньому краю, який проходив по Бахмутський трасі. Про наміри противника здійснити штурм наших позицій ми були попереджені завчасно від нашої розвідки. В ніч артилерія батальйону та артилерійські засоби старшого начальника зайняли вогневі позиції, та були наведені на цілі противника. Готовність до відкриття вогню складала 1-2 хвилини. Мої резерви та резерви старшого начальника вночі зайняли вихідні райони. Підрозділи на передньому краю були посилені в 4-5 рази, додатково були виділені СПГ, АГС-17, кулемети ДШК та ПКМ, був виділений додатковий запас боєприпасів", - розповідає командир.

Далі Яковенко скомандував до готовності відбивати наступ противника. Сили та засоби старшого начальника також були готові до дій.

"Близько шостої години ранку, противник розпочав вогневий наступ. З усіх калібрів артилерії, що підтримувала дії підрозділів батальйону ми розпочали подавлення артилерії противника. Застосувавши дими ворог силами допосиленої мотострілецької роти із розвідувальним взводом від 4 окремої мотострілецької бригади, на фронті до одного кілометру з рубежу відм. 195,3, східна околиця Жолобка в напрямку Сентянівка - Кримське, перейшов у наступ. Послідовно наносячи вогневі ураження артилерією старшого начальника, артилерією батальйону, всіх вогневих засобів підрозділів, що оборонялися на передньому краї по наступаючому противнику його було зупинено на рубежі вздовж Бахмутської траси", - розповів командир.

Далі, за словами Яковенко, резерв противника до посиленого мотострілецького взводу намагався обійти підрозділи, що оборонялися на правому фланзі батальйону. Батальйон застосував резерв, який зупинив противника на цьому напрямку.

Саме під час висування резерву загинув Мар’ян Найда, та було поранено Тарас Мотора.

Бій тривав близько чотирьох годин. Не досягнувши своєї мети, противник відійшов. Відступаючи оскаженіло вів вогонь в усій смузі оборони батальйону, намагаючись зруйнувати нами створенні оборонні позиції вздовж Бахмутської траси.
На жаль, батальйон поніс втрати. Чотири бійця батальйону "Айдар" загинуло, та сім поранено. За словами командира "Айдару", того ж дня було знищено вісім бойовиків, та одинадцять було поранено.

Тіла загиблих бійців батальйону "Айдар" евакуйовано, поранених доставлено до лікувальних закладів. Їх життю нічого не загрожує.

Як повідомляв "Апостроф", в зоні проведення операції об'єднаних сил (ООС) на Донбасі через п'ятигодинний бій ЗСУ і бойовиків четверо українських військовослужбовців загинули, ще семеро отримали поранення.