RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

​Ось і казочці кінець: в Росії біженці з Донбасу скаржаться на нову "батьківщину"

У Росії біженцям з Донбасу стали відмовляти у продовженні статусу біженця та тимчасового притулку.

Про це пише російське видання "Комерсант".

Проживають в Білгородській області біженці розповіли журналістам, що з 2018 року звернулися з проханням продовжити статус тимчасового притулку, почали повертати українські паспорти.

За словами емігрантів, служби ходять по домівках і перевіряють, щоб біженці жили за місцем реєстрації, в іншому випадку штрафують. Водночас, повідомляється, що офіцйно винаймати житло - дуже дороге задоволення.

Одночасно, жителі Донбасу скаржаться на безробіття на окупованій батьківщині. За їх словами, Росія платить допомогу в розмірі 3100 рублів на місяць, одна тисяча з яких йде на оплату комуналки.

25 жовтня Держдума РФ прийняла в першому читанні законопроект, що спрощує отримання громадянства для росіян і російськомовних громадян колишнього СРСР. Однак правозахисники вважають, що закон після вступу в силу чи допоможе українцям, які шукають притулку в Росії.

За даними комітету "Громадське сприяння", на практиці біженцям з Донбасу відмовляють у продовженні тимчасового притулку і видворяють в Україні.

Проте в управлінні з питань міграції УМВС Росії по Бєлгородській області журналістам розповіли, що в 2018 році "звернення від іноземних громадян за отриманням статусу біженця не надходили".

Також відомо, що бойовикам, які втекли в РФ, теж доводиться "не солодко".

"Були випадки, коли людей, які брали участь в ополченні, а потім були взяті в полон, обміняні і опинилися в Росії, рішенням суду виселяли на Україну. Про їх участі у військових діях проти регулярної української армії було відомо, цим людям на Україні загрожувала лава підсудних. Тільки завдяки втручанню уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової нам вдалося зупинити процес видворення відносно тих людей. І все одно ці рішення продовжують прийматися, до нас продовжують звертатися все нові українці", - повідомила голова комітету "Громадське сприяння".

Нагадаємо, докладніше про пропаганду бойовиків читайте в матеріалі "Апострофа":ІГІЛ і нацисти-наркомани: чим бойовики лякають жителів Донбасу.