RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

ІДІЛ і нацисти-наркомани: чим бойовики лякають жителів Донбасу

До "виборів" у ДНР сепаратистські ЗМІ змушені вигадувати нові страшилки про Україну

До "виборів" у ДНР сепаратистські ЗМІ змушені вигадувати нові страшилки про Україну Донецьк, жовтень 2018 рік Фото: із відкритих джерел

На окупованих територіях Донбасу, чим ближче до "заповітної" дати - 11 листопада, дня, коли відбудуться фейкові вибори так званого голови республіки, тим відчайдушніше бойовики бомбардують уми мирних жителів. Старі байки про "нацистів" і "карателів" звучать у свіжій інтерпретації з новою силою. В останніх трендах окупаційної пропаганди, розбирався "Апостроф".

Навіть якщо швидким поглядом окинути сепаратистські ЗМІ, стає зрозуміло, що "вибори" в ДНР вже давно відбулися, а переміг на них нинішній, так званий в.о. "глави республіки" Денис Пушилін. Як Пушилін збирав підписи для того, щоб зареєструватися кандидатом на "виборах" - окрема історія, яку розповіла "Апострофу" донеччанка Світлана.

"Прийшла в поліклініку, прихопило в останні дні серце, вирішила обстежитися, зробити кардіограму. Кардіолог каже, що все обстежить, все призначить, буде лікувати, тільки спочатку потрібно поставити підпис за Пушиліна. Без цього лікувати не може, мовляв така рознарядка зверху прийшла, самі розумієте, і нічого не поробиш", - скаржиться донеччанка.

У той же час придворні чиновники і кишенькові експерти на сторінках сепаратистських ЗМІ майже в кожній новині так рясно нахвалюють Пушиліна, що сумнівів не залишається - кадрових сюрпризів 11 листопада Москва не готує. У той же час рядові жителі окупованих територій на тлі соціальної кризи і безгрошів'я все більше втрачають лояльність до місцевої адміністрації, а явка, така-сяка, на фейкових виборах Кремлю потрібна. Хоча б для телевізійної картинки. Крім перевірених підневільних - бюджетників, яким доведеться прийти на голосування, кращий спосіб підняти явку - посилити антиукраїнську пропаганду, адже чим страшніший "ворог", тим більше хочеться згуртуватися навколо "вольового", "принципового" лідера. Прийом відомий, відповідно, страшилки madeinDPR з кожним днем стають все більш витонченими.

Нацисти-наркомани

Якщо раніше, "нацисти" у ЗСУ і наркомани в українській армії були різними пропагандистськими наративами, то зараз, для посилення шокуючого ефекту (адже "вибори" зовсім близько), у ДНР заміксували ці дві категорії, і тепер безчинства в ЗСУ творять нацисти-наркомани.

Наприклад, спікер так званої народної міліції ДНР Данило Безсонов днями повідомив, що якийсь військовий 92-ї бригади на прізвище Білоконь, перебуваючи під впливом наркотиків, покинув бойовий пост і почав стріляти з автомата по товаришах по службі.

"На їх вмовляння здатися, він не реагував, лише викрикував націоналістичні гасла. В результаті був убитий", - наводять слова Безсонова сепаратистські ЗМІ.

Фото: Скріншот

Ще один військовий ЗСУ сержант Хрестюк, за словами Безсонова, "перебуваючи під впливом наркотичних речовин на бойовому посту", зчепився зі своїм командиром на політичну тему. Сержантові, нібито, не сподобалися "зрадофільскі" настрої начальника, і Хрестюк, як личить "нацисту", пустив у хід гранату. У результаті вибуху сержант і командир отримали поранення.

За версією бойовиків ДНР, люблять наркотики і "нацисти" із 128-ї бригади, а коли командири бригади застають солдат за прийомом заборонених речовин, та ще й обурюються, командирів просто розстрілюють. У спину.

Розрахунок бойовиків очевидний: пропустивши через себе такий міцний інформаційний коктейль з нацизму, вбивств і наркоманії, наївний і довірливий чоловік за місяць займе собі чергу на виборчій дільниці, щоб першим віддати голос за Пушиліна, аби тільки не повертатися в Україну.

Читайте також: Російські олігархи усунуть Путіна: дві головні причини

Релігійні чвари

Всі великі події на території вільної частини України також знаходять відображення в кривому дзеркалі пропаганди. Наприклад, бойовики пройшлися по процесу отримання томоса українським православ'ям.

Так, все той же Безсонов повідомив, що під Авдіївкою "карателі" 92-ї бригади розпивали спиртні напої і посварилися. "Солдат Бакланова спробувала "розрядити обстановку" і вирішила налякати товаришів по службі ручною гранатою. У результаті необережного поводження стався підрив. Солдат Бакланова загинула, ще двоє поранені", - наводять слова Безсонова ЗМІ ДНР. Все б нічого, та тільки конфлікт між "карателями", за версією бойовиків, стався на релігійному ґрунті.

Фото: Скріншот

Дружини і трупи в багажнику

Для підтримки тонусу в новинних стрічках сепаратистських ЗМІ проскакують і цілком "звичайні" повідомлення про звірства українських "карателів".

Наприклад, за версією бойовиків, в районі Опитного два солдати 72-ї бригади розстріляли двох мирних жителів для того, щоб забрати їхній автомобіль. Трупи розстріляних цивільних солдати нібито сховали в багажник, і добу насолоджувалися їздою на такому транспортному засобі.

Фото: Скріншот

Чи варто дивуватися, що в таких обставинах жителі вільного селища Сартана (у районі Маріуполя) вирішили дати відсіч "укрофашистам" і планують організувати "збройну дружину для захисту майна від українських мародерів". Так-так, розвідка ДНР, яка знає все і про всіх, повідомляє, що під Маріуполем з'явилося безліч мародерів із ЗСУ, яким командування "зажимає" сухпайки. У пошуках їжі солдати нишпорять по домівках цивільних, і місцеві жителі уже готові зібрати народне ополчення, щоб дати бій.

Харківський ІДІЛ

Від колег із ДНР не відстають і жителі "ближнього зарубіжжя" - із ЛНР. Там теж 11 листопада пройдуть фейкові "вибори", де перемогу отримає нинішній глава Леонід Пасічник, а значить, народ потрібно мобілізувати, і чим швидше, тим краще.

Інформаційну "бомбу" підірвали співробітники так званого міністерства державної безпеки ЛНР. Луганські чекісти відрапортували про викриття україно-грузинської ОЗГ, яка перекидала бойовиків із країн Близького Сходу в Харків, робила їм нові паспорти, а потім розсилала терористів у країни ЄС, і, звичайно ж, Росію - для здійснення терактів. Допомагали в цій непростій справі співробітники СБУ, а питання з "чистими" паспортами вирішував особисто лідер "Нацкорпуса" нардеп Андрій Білецький.

Приправити своє викриття чекісти вирішили найстрашнішими назвами організацій радикальних ісламістів, які знали: ІДІЛ, ХАМАС, Аль-Каїда. Бойовиків саме з цих організацій і привозили до Харкова грузини й українці.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця