RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Розгорівся скандал навколо фейкового АТОшніка, що став призером "Ігор нескорених": фото і документ

У мережі розгорівся скандал навколо учасника "Ігор нескорених" -2018 Олександра Белобокова, який завоював золоту і срібну медалі і отримав травму в побуті, а не на Донбасі, що є головною умовою участі.

Про це повідомляє theБабель.

Як передає видання спортсмен виступав на змаганнях як ветеран одного з добровольчих батальйонів, який отримав серйозну травму в ході бойових дій. Зокрема, Белобоков виступав в категоріях, які припускають травму руки, яка повністю виявилася нефункціональною.

Олександр Белобоков народився і виріс в Маріуполі, займався пауерліфтингом і торгував спортивним харчуванням. У місті у нього багато знайомих, в тому числі і тих, хто воював (і до сих пір воює) в секторі "М" - вони вчилися разом з ним, тренувалися в одному залі, їздили відпочивати. За їх словами, Олександр не є добровольцем, а передпліччя травмував, коли відпочивав на узбережжі і виштовхував моторний катер, який сів на мілину. Це їм відомо з його ж слів.

Так, свідком того, як він отримав травму, була Євгенія Кацаран. За її словами, 25 травня 2014 року його разом зі своїм бойфрендом Костянтином Мироненком поїхала відпочивати на "Піщанку" - пляж, який розташований на західній околиці Маріуполя. Поруч з ними на пляжі відпочивали Белобоков з дружиною, дитиною і друзями. Він пішов купатися, поруч проходив катер, який тягнув за собою мотопараплан. Мотопараплан почав знижуватися, чоловік підняв руки, і вони потрапили в гвинт мотопараплана. Далі його доставили в Міську лікарню N9, яка знаходиться найближче до пляжу.

"У лікарні Олександр Белобоков сказав, що отримав травму в побуті. Перш ніж прооперувати, йому зробили рентген - опис рентгенівських знімків є в медичній карті і виписці Белобокова. Якби Белобоков отримав мінно-вибухові поранення, то в тілі у нього залишилося б безліч дрібних осколків. Вони були б вказані як "сторонні тіла" в діагнозі, історії хвороби і описі знімків. Нічого схожого там немає. Описана звичайна побутова травма - так стверджує травматолог-ортопед, який проаналізував історію хвороби", - пише видання.

Вже на наступний день після операції Белобоков подзвонив своєму другові, пауерлифтеру Олександру Глущенку, який тренувався з ним в одному спортзалі. Він розповів йому, що сталося, і поскаржився, що його спортивна кар'єра закінчена. Те ж саме він розповідав ще трьом знайомим тренерам. Вже 7 червня він пішов з друзями на пікнік. У липні він зробив операцію в Донецьку, а потім їздив туди на перев'язки. До цього моменту вже кілька місяців як пройшов "рефендум про самовизначення ДНР", тобто Україна вже не контролювала окупований бойовиками Донецьк.

При цьому, знайшлися і захисники Белобокова. Так, волонтер Марія Подибайло каже, що він мінував в районі Виноградного в сторону Новоазовська. Однак, лікарня, куди привезли Олександра, знаходиться в протилежній стороні - в стороні Мелекіно. Руслан "Павук", ветеран, з кількома пораненнями, в тому числі мінними, заявив, що не бачив Белобокова ніде, крім як п'є каву у власного магазину спортпіта. Командир Сергій Іванов, який відповідав за напрямок Виноградного в травні 2014 теж не знає про те, щоб там щось мінували.

"Зате Сашу бачили два свідка на пляжі. І бачили, як він поранив руки не міною. Я поговорив з десятками людей: друзі, свідки, ветерани, волонтери. Версія про не бойове поранення підтверджується", - уточнив журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі розгорівся новий скандал навколо полковника ЗСУ, який збив солдата і намагався зам'яти справу.