RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Держава на десятки років "втратила" будівлі Почаївської лаври: журналісти розкрили деталі і показали відео

Споруди Почаївської лаври передані в користування УПЦ Московського патріархату до 2052 року.

Про це повідомив місцевий депутат, посилаючись на відповідні документи, передає ТСН.

Як повідомляється, два великі собори, монастирські келії, дзвіниця, архієрейський будинок — загалом шість споруд лаври загальною площею більше 7 тисяч квадратних метрів замість державного заповідника опинилися в користуванні РПЦ.

"Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Термін дії – до 1 січня 2052 року з правом пролонгації", - пояснив депутат Почаївської міськради Тарас Паляниця.

Права на церковні приміщення оформлені на 25 років у Тернополі.

Зі складу Кременецько-Почаївського заповідника споруди були вилучені ще 2003 року за часів прем’єрства Віктора Януковича. Щоправда, це розпорядження так і не було виконане, тож улітку 2018 року Міністерство культури доручило державному заповіднику взяти на баланс ці споруди. По документи у вересні звернулись і заповідник, і лавра. Державний реєстратор, який мав узгодити документи на користь заповідника, цього не зробив – лавра знайшла іншого реєстратора.

"Поки той розглядав справу, реєстраційну дію в порушенні законодавства здійснив реєстратор взагалі іншого району Тернопільської області. Коли до нього звернулися люди, які представляли Почаївську лавру, він здійснив реєстраційну дію в обхід вже розпочатого розгляду іншим реєстратором", - пояснив Паляниця.

Як повідомляв "Апостроф", з 11 жовтня цього року, коли Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію РПЦ, з тих пір в Україні фактично не існує УПЦ Московського патріархату.