RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

В Україні вказали на цікаві моменти в боротьбі ватажків ДНР-ЛНР за місце біля "корита"

Ватажки угруповань бойовиків ДНР-ЛНР змінили своє ставлення до проведення так званих "виборів", так як потребують підтвердження своєї легітимності.

Про це в інтерв'ю "апостроф" сказав журналіст Андрій Діхтяренко.

"Оголошення "виборів" на окупованій території - сама по собі загадкова ситуація. Протягом цього року бойовики та їх спікери кілька разів говорили, що їх не буде. Мовляв, не та ситуація зараз на Донбасі, і в бойових діях "вибори" проводити не потрібно.

Люди, які займаються політтехнологіями на Донбасі, підключали трудові колективи, які теж заявляли про те, що ці "вибори" не потрібні. І ось - кінець літа - вбивають Захарченка, і ситуація різко змінюється: ті ж самі спікери починають говорити, що в такій складній ситуації "вибори" проводити потрібно.

Справа в тому, що два угруповання вступили в одну і ту ж фазу. Ще до вбивства Захарченка влада в Луганську змінилася - в листопаді 2017 року - фактично під час силового перевороту. Леонід Пасічник, який очолював таку структуру, як МГБ ЛНР, силовим методом змістив попереднього ватажка ЛНР Ігоря Плотницького. Це суперечило навіть так званим законам цього угруповання. Пасічник став "виконуючим обов'язки" ватажка ЛНР і, звичайно, для підтвердження своєї легітимності він хотів, щоб в листопаді ці "вибори" відбулися", - зазначив журналіст.

Він нагадав, що нинішній ватажок ДНР Денис Пушилін після вбивства Захарченка дуже жорстко відсторонив своїх конкурентів.

"Причому не просто усуває, а робить так, щоб ці люди більше не потрапили в Донецьк. З міста їде Тимофєєв. Трапезников ніби домовляється з Пушиліним, і у мене є інформація, що він як би в'їзний. Також не потрапляє в Донецьк Олександр Ходаковський. Губарєв подає документи в ЦВК, але через якийсь час у нього забирають фракцію, а дружину закривають мало не в підвалі. Потім вона пише, що розмовляла весь цей час з Пушиліним. Фактично самого Губарєва не допускають до виборів. За цей час Пушилін дуже різко посунув всіх від своєї годівниці, але йому на даний момент дуже потрібні "вибори", бо він теж "виконуючий обов'язки", - сказав Діхтяренко.

"Унікальна ситуація: зараз і в Луганську, і в Донецьку немає ватажків цих угруповань. Як би там не вирішували в Москві, але за внутрішньою переконаністю ці люди відчувають потребу в легітимності і безпеці. Хоча б для ситуації, коли ти приїжджаєш до когось, ведеш переговори з кримінальним авторитетом, а він питає, хто ти взагалі такий і за яким правом зайняв це місце.

Моменти, коли потрібно кожен свій крок підтверджувати силою, їм дійсно неприємні. Цей психологічний момент працює на те, що ці "вибори" будуть проведені в будь-якому випадку", - зазначив журналіст.

Читайте повністю його інтерв'ю на "Апострофі" - Є проблема: на окупованому Донбасі відсутня контргра української влади - відомий журналіст.