RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​Був ще один викид: з'явилися невідомі деталі хімічної катастрофи в Криму

Жителі окупованих Армянська і Перекопу продовжують скаржитися на чергові викиди з хімзаводу "Кримський титан", але вже з побоюванням, боячись показувати обличчя і давати коментарі на камеру.

Про це пише видання "Крим.Реаліі".

Кримчани, як і раніше потерпають від екологічної катастрофи, яку заподіяв сумнозвісний хімічний завод "Титан". Жителі міста Армянськ і селища Перекоп розповідають про плачевні наслідки викидів.

"Десятого жовтня знову почав задихатися дитина. Симптоми ідентичні тим, що були пару місяців назад: біль і першіння в горлі, сильний нежить і висип. Ми зібралися і дуже швидко поїхали в Бахчисарай, де пробули близько місяця. У жовтні ж у нас згорів зовсім новий телевізор, а коли ми принесли його в ремонт по гарантії, майстри сказали, що це вже шостий чи сьомий за день. Мовляв, у всіх однакова проблема - окислена плата. Телевізор полагодили і повернули на місце. Але я впевнена, що в 10- 12 числах жовтня був іще один викид на заводі, про який влада вважає за краще мовчати", - розповідає мешканка Армянську, яка при цьому попросила не фотографувати її, щоб не набути проблем, як Катерина Пивовар, до якої після інтерв'ю кільком ЗМІ прийшли силовики.

Людмила показує поржавіли предмети: кухонні прилади, викрутку, рулетку, кришки на закрутках і лупу для паяння дрібних деталей.

За словами журналіста видання, місцевий таксист погодився довезти її до селища Перекоп, але на прохання під'їхати ближче до заводу, запропонував почекати за 8 кілометрів.

"Давайте я зупинюся в Перекопі, а ви дійдете? Там недалеко. У нас тут ФСБ-шники кругом, може, не треба до заводу? Гаразд, тільки маску одягніть на всякий випадок, коли під'їдемо", - сказав з побоюванням кримчанин.

Місцева жителька, співробітниця "Кримського титану", поскаржилася на те, що у дочки проіржавів канцелярський степлер, окислився USB-вхід в ноутбуці і згоріли квіти.

"Ви думаєте це через осіннього сезону листя опало? Подивіться, це дубки - вони восени і цвітуть. Бачите, квіти є і десь листя зелене, а десь руде і пропалене цією хімією", - уточнила жінка.

За словами журналіста, щоб оцінити розмір збитку через хімічних викидів, досить пройти по Перекопу: паркани, велосипеди, сміттєвий бак перед місцевим магазином, номерки на будинках і поштові скриньки - все "перефарбуване" в бурий колір.

Автор матеріалу також зазначила, що під вечір перебування в Армянську, до присмаку металу в роті додався головний біль. А вранці наступного дня з'явився незрозумілий кашель без симптомів застуди.

Як повідомляв "Апостроф", за словами жителів Армянська, в окупованому Криму, ситуація з хімічними викидами не стала кращою, незважаючи на запевнення російської влади.