RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Атака Росії в Азовському морі: СБУ зробила важливу заяву щодо полонених українців

Голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив інформацію про перебування співробітників військової контррозвідки СБУ на борту кораблів ВМС України, які, всупереч міжнародному законодавству, були атаковані та захоплені російською стороною у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Про це йдеться на сайті СБУ.

"Офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контррозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено статтею 12 Закону України "Про Службу безпеки України".

Понад чотири роки російської агресії українські військові контррозвідники знаходяться на передовій пліч-о-пліч із бойовими побратимами ЗС України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби. І так буде завжди. "Здивування" ж окремих офіційних осіб РФ щодо присутності співробітників СБУ на борту кораблів зовсім не свідчить про відсутність подібної практики в органах контррозвідки країни-агресора", - йдеться у повідомленні.

У СБУ відмітили, що росіяни застосували шість "ФСБшних" та чотири військово-морських плавзасоби, а також бойові гелікоптери і літаки ВКС РФ проти двох українських катерів і малого буксира.

Також Грицак підтвердив інформацію про застосування одним із російських штурмовиків двох бойових некерованих ракет проти українських катерів, унаслідок чого один із офіцерів СБУ отримав важке поранення.

СБУ вимагає від керівництва російських спецслужб припинити психологічний і фізичний тиск на українських військовослужбовців задля інформаційного виправдання акту зухвалої агресії.

Як повідомляв "Апостроф", вранці 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили відверто агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил ЗС України, які йшли до Маріуполя, протаранивши один з них.

Пізніше російські військові кораблі відкрили вогонь по українських суднах в Керченській протоці і захопили їх.

У російському полоні перебувають 24 українських моряки.