RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Україні зафіксували небезпечну хворобу, від якої в країні немає вакцини

На території Сумської області зафіксовано рідкісну інфекцію - туляремію, від якої в Україні немає вакцини.

Про це повідомляє Сумський обласний лабораторний центр.

"В останні роки зареєстрована активізація епізоотичного процесу з зазначеної інфекції. Епізоотії туляремії підтверджені лабораторним виділенням збудників туляремії від гризунів, кліщів та з об’єктів навколишнього природного середовища", - йдеться у повідомленні.

Так, згідно з повідомленням, в поточному році з біологічного матеріалу, доставленого з Охтирського району, виявлено позитивний результат в високих титрах, що свідчить про необхідність підвищеної настороги, як медичних працівників до діагностики захворювання, так і населення області.

Нагадаємо, туляремія – гостра інфекційна хвороба тварин і людини, яка характеризується ураженням лімфатичної системи, шкіри, селезінки; утворенням множинних гранулематозно-некротичних вогнищ у різних органах, лихоманкою і загальною інтоксикацією. Після перенесеного захворювання виробляється довічний імунітет.

Збудник туляремії – туляремійна паличка. Основне джерело інфекції для людини – гризуни (ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці). Досить часто заражаються мисливці, фермери, заготівельники хутра, м’ясники – після контакту із зараженими тваринами, під час оброблення туш.

Деякі види комах розповсюджують патогенні мікроорганізми через укуси тварин.

Як повідомили в лабораторному центрі, певний час для профілактики туляремії у людини використовувалася жива туляремійна вакцина, яка на сьогоднішній день відсутня на території України. На даний час профілактика захворювання в ендемічних районах зводиться до боротьби з гризунами.

Як повідомляв «Апостроф», у Києві в результаті ускладнень, викликаних захворюванням на кір, померла 57-річна жінка.