RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Волонтери розсекретили участь моряків Путіна в захопленні Криму: опубліковані фото

Волонтери зібрали докази безпосередньої участі особового складу 519-го окремого дивізіону розвідувальних кораблів РФ у військовій агресії проти України.

Про це повідомляють на сайті міжнародної спільноти InformNapalm.

За даними волонтерів, на сьогоднішній день цей підрозділ відсутній в переліку підрозділів ЗС РФ і кораблів ЧФ РФ, причетних до захоплення Криму, складеному Військовою прокуратурою України.

Також волонтери розсекретили особисті дані військовослужбовців. Один з них - Кащеєв Костянтин Костянтинович. Він народився 27.12.1992 року в російському місті Санкт-Петербург. У 2003 році закінчив Національний дослідницький університет "Вища школа економіки".

Був призваний на військову службу восени 2013 року. Особистий номер військовослужбовця - ВЕ-300089. Служив у морській розвідці, на середньому розвідувальному кораблі "Лиман". Цей корабель входив до складу 519-го окремого дивізіону розвідувальних кораблів ЧФ РФ, в/ч 53189, ППД - Севастополь, тимчасово окупований Крим.

У соціальному профілі соцмережі "ВКонтакте" Кащеєв опублікував фото медалі за окупацію Криму та нагородного посвідчення до неї. Також в його фотоальбомі є фото, зроблені на борту корабля "Лиман". На іншому зображенні проведена ідентифікація характерних елементів корабля.

Крім цього, те, що Кащеєв служив саме на "Лимані", підтверджується інформацією з профілю його товариша по службі Владислава Муратова. Він також вказав на своїй сторінці місце служби. Також в фотоальбомі Муратова є групові фотографії періоду служби, на яких пізнаний Кащеєв.

Волонтери відзначають, що сьогодні до складу 519-го окремого дивізіону розвідувальних кораблів входять середні розвідувальні кораблі (СРК) "Іван Хурс", "Приазов'я", "Екватор", "Кильдин". Раніше в нього також входив середній розвідувальний корабель "Лиман", але 27 квітня 2017 року його зіткнувся з скотовози Yozarsif-H, який йшов під прапором Республіки Того (Африка), і затонув. Пізніше на його місце в дивізіон прибув корабель "Іван Хурс".

Цікаво, що за кілька місяців до загибелі, в лютому 2017 року, СРК "Лиман" спостерігав за військово-морськими навчаннями НАТО "Морський щит" в Чорному морі. У навчаннях брала участь і Україна.

На форумах і в соціальних мережах можна знайти чимало дотепних коментарів з приводу зіткнення російського корабля-розвідника зі скотовозом.

"СРК" Лиман "був оснащений секретної апаратурою, яку довелося знищити. Для розслідування причин інциденту була створена спеціальна комісія. Одна з версій пов'язувала те, що трапилося з діями відповідальних осіб на кораблі, які не знизили його швидкість в умовах поганої видимості. Видання" Думська "з посиланням на власні джерела в окупованому Севастополі повідомило, що в момент інциденту офіцерський склад, вахтовий офіцер і командир "Лиману" були п'яні, і на головному командному пункті залишалися тільки недосвідчені матроси. Радіометрист повідомляв командуванню про наближення скотовоза, але воно, з огляду на свій стан, не змогло відреагувати. В результаті скотовоз в'їхав в борт "Лиману". Вода ринула в машинне відділення, і корабель почав тонути. Російські моряки перебралися на борт скотовоза, а "Лиман" пішов на дно", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", волонтерам вдалося на підставі інформації з російських соцмереж встановити особу ще одного військового РФ, який брав участь в окупації Криму.