RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Паспортизація Донбасу: український міністр розповів, що готує ЄС для Росії

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 13 травня у Брюсселі підняв тему необхідності системної відповіді на видачу Росією паспортів жителям ОРДЛО.

Про це він заявив журналістам в Брюсселі, передає УНН.

"Я почав сьогодні розмову з міністрами закордонних справ і комісарами Європейської народної партії, потім розмовляв з окремими міністрами - з ким тільки не розмовляв, в сенсі видачі паспортів. Дуже важливо, що Євросоюз розуміє, що на цей раз якимись формальними санкціями, персональними, вже не має закінчитись. Це буде точно те, що у нас називають "зрада". Якщо ми 10, 20, 50 людей поставимо під санкції, - це не відповідь", - сказав Клімкін.

Він заявив, що сказав міністрам про те, що російська "паспортизація" - це "мегапроблема" не лише для України, її національної безпеки,не тільки для окупованих територій, але і для всіх інших держав Європи.

“Там вони теж починають замислюватись. Я думаю, ми поступово будемо рухатись до того, щоб зробити таку системну відповідь. На жаль, поки що є дуже різні думки. Але те, що ми маємо рухатись до цієї відповіді, а не обмежитись формальними гаслами — такого не буде. Ми подивились що буде далі, що маємо зробити. З деякими з колег дискусія краща, розуміємо з півслова. З деякими потрібно буде розмовляти далі”, - додав він.

Водночас глава МЗС Чехії Томаш Петршичек заявив, що ЄС знає про рішення РФ, але не планує тиснути на Москву через нього.

"Зараз ми більше прихильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація", - заявив він.

Позицію європейців підтвердив також румунський міністр Теодор Мелешкану. Він запевнив журналістів, що нові санкції проти РФ не потрібні також українцям. "Це створить проблеми самій Україні", - заявив він, але не став уточнювати, у чому він бачить ці проблеми.

Зі свого боку литовський міністр Лінас Лінкявічюс та естонський міністр Урмас Рейнсалу висловилися "за" введення санкцій проти РФ.

Як повідомляв "Апостроф", жителів Донбасу "заманюють" по кримському сценарією: російськими паспортами і пенсією РФ (всього на 818 грн більшою за українську).