RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Розпочався зібраний Філаретом собор УПЦ (КП): перші фото й інформація про учасників

У Києві у Володимирському соборі за ініціативою почесного патріарха Філарета почався помісний собор ієрархів, священиків і мирян колишньої УПЦ Київського патріархату.

Про це повідомляє кореспондент "Апострофа", публікуючи відповідні фото.

В основному на соборі присутні не духовенство, а віруючі. З високого духовенства тільки архієпископ Бєлгородський Іоасаф, який і раніше підтримував Філарета після його заяв про те, що УПЦ КП продовжує існувати.

Під стінами храму зібралося кілька протестуючих на чолі з Валентином Лук'яник - головою Спілки православних братств (УПЦ МП).

Журналістів всередину Володимирського собору не пустили. До початку собору їх намагалися видворити з камерами, коли цього не вийшло, дозволили залишитися, але перед самим початком їх покликали на хвилинний брифінг під дверима собору, а назад уже не пустили.

Зараз відбувається молитва перед початком собору. Обіцяють прийняти звернення до президента за підсумками собору.

Як повідомляє ВВС, одночасно з собором Філарета митрополит Єпіфаній зібрав в Києві "Всеукраїнський церковно-громадський форум Єдності Українського Православ'я".

Більшість нинішніх ієрархів ПЦУ, які раніше належали до Київського патріархату, проігнорували збори Філарета.

На Помісний Собор УПЦ КП прибутку всього кілька єпископів з 40, які до неї раніше належали.

Собор Філарета проводять в колишньому головному храмі УПЦ КП - Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є давнім прихильником Філарета.

У Володимирський собор з Росії приїхав митрополит Білгородський. Згідно зі списком учасників собору, на нього повинен був приїхати єпископ Фалештський і Східно-Молдавський Філарет (Теодор Панку), але він не прибув.

Також були запрошені настоятелів деяких монастирів: Свято-Феодосіївського архімандрита Макарія (Папіш), Свято-Миколаївського (в Богуславі) архімандрита Арсенія (Пожежний).

У Володимирський собор запросили також насельника Свято-Феодосіївського монастиря архімандрит Андрій (Маруцак) протоієреї: Леонтій Нікітенко, Роман Загурський (США), Володимир Чайка (Німеччина) і диякон Василь Дідух.

Як повідомляв "Апостроф", архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря висловився, чому патріарх Філарет наполягає на збереженні Київського Патріархату.