RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​Засвітився в Швейцарії: спливли несподівані подробиці про координатора отруєння Скрипалів

Генерал-майор ГРУ Денис Сергєєв, ймовірний учасник отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері, неодноразово бував в Швейцарії для участі в різних операціях.

Про це повідомляє ресурс The Insider, який провів спільне розслідування з Bellingcat і швейцарським виданням TAMedia.

Автори розслідування встановили, що Сергєєв їздив в країну не менше п'яти разів у 2016-2018 роках. Також в цей час він побував в Цюріху, Лозанні, Женеві, лижному курорті Ле Же, в муніципалітетах Колоньї і Коллонж-Бельрів.

За даними розслідування, генерал-майор у вересні-жовтні 2017 року, під час відвідування Лозанни в перший свій візит також приїхав в район, де розташовані "безліч державних лабораторій", а в іншому - будівля штаб-квартири Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA). В один із днів він їздив на лекцію колишнього посла США в Швейцарії Сьюзан Левін.

"У жовтні-листопаді 2017 року Сергєєв в Женеві зустрівся зі співробітниками ГРУ Русланом Бошіровім (справжнє ім'я - Анатолій Чепіга) і Олександром Петровим (справжнє ім'я - Олександр Мишкін), яких підозрюють в отруєнні Скрипалів", - йдеться в повідомленні.

Суть операції, яку вони проводили, невідома. У грудні того ж року Сергєєв знову їздив до Швейцарії, де в цей час перебували Чепіга і Мишкін.

У січні 2018 року Сергєєв відвідав Женеву в останній раз. На цей раз він 14 разів за два дні дзвонив своєму куратору, з яким пізніше спілкувався під час операції по отруєнню Сергія Скрипаля.

Автори розслідування також вважають, що пересування Сергєєва показують його "живий інтерес до штаб-квартири міжнародних спортивних організацій, перш за все WADA".

На думку учасників розслідування, він міг проводити операції, пов'язані з замахами на вбивство. Не виключають вони й того, що група Сергєєва вже тоді могла готувати замах на Скрипаля, який контактував із спецслужбами Швейцарії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилися подробиці про долю родини Скрипалів.