RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Улюблене у туристів українське озеро накрило екологічною катастрофою: фото, відео

Найглибше озеро України Світязь катастрофічно обміліло: за червень-липень озеро зменшується на очах, вода відійшла від берега на десятки метрів.

Про це повідомляє ТСН.

Як зазначається, на місці, де тепер грають в волейбол на березі, ще три роки тому було озеро. Світязь віддалився від берега на півсотні метрів. А ще в минулому році там, де зараз стоять катамарани, води було по пояс. Екологи пояснюють таке катастрофічне обміління відсутністю опадів. За 2 місяці тільки 1 невеликий дощ. Обмілів не тільки Світязь. Відступили від берега більше двох десятків водойм - і це тільки в Шацькому районі на Волині.

"Рівень води, такого ще жодного року не було, як в цьому, наскільки він низько впав", - констатує директор Шацького національного природного парку Марія Христецька.

Врятувати від посухи Світязь міг би шлюз, який регулює рівень води в озері.

"Якби закрили воду з весни в Світязі, то, я думаю, зараз би такої ситуації не було", - говорить начальник Шацької експлуатаційної дільниці водного господарства Іван Семенюк.

Але ця споруда, якій вже понад п'ятдесят років, не працює. Тому поки воду в Світязі стримують "дідівськими" методами - мішками з піском. Повністю перекрити канал, кажуть екологи, не можна, оскільки засохне інше озеро.

"Якщо ми тут відрегулюємо воду і не пустимо її взагалі в Луки-Перемут, то взагалі озеро може зникнути", - говорить еколог Петро Юрчук.

Найглибше озеро України, яке живиться тільки підводними водами і опадами, міліє не вперше. Найгірше було чотири роки тому - тоді зима була без снігу, а літо - без дощів. І озеро обміліло. Однак висновків ніхто не зробив і шлюз, який вже тоді був аварійним, до сих пір не відремонтували.

"Ця гідроспоруда ні у кого не була на балансі. Звернулися в Шацьку територіальну громаду, щоб вони його взяли на баланс, і ми мали можливість профінансувати", - розповів начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Дмитро Новохатський.

У Шацькій ОТГ запевняють, що вперше про цю проблему почули місяць тому. Тому зараз, після розголосу, за аварійну гідроспоруду таки взялися. З обласного екологічного фонду виділили перших 50 тисяч гривень. І обіцяють, що до кінця року шлюз буде відремонтовано.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 9 червня в селі Збаржівка Вінницької області під час транспортування в річку Рось перекинулася вантажівка з хімічними препаратами, внаслідок чого загинула риба і всі мешканці водойм.