RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

​У Росії визнали стрибок радіації після ядерної НП під Северодвінськом: деталі

Росгідромет підтвердив підвищення рівня радіації в повітрі після вибуху на полігоні ВМФ під Северодвінськом.

Про це повідомляє видання Daily Storm.

У відомстві зазначили, що хмара інертних газів виникла через розпад ізотопів барію, стронцію і лантану. Згодом рівень радіації в районі Северодівнська прийшов в норму.

"Радіонуклідний склад проб, відібраних в Северодвінську, показав наявність короткоживучих техногенних радіонуклідів 91Sr (T1/2 = 9,3 год), 139Ba (T1/2 = 83 хв), 140Ba (T1/2 = 12,8 дня) і його дочірнього радіонукліда 140La (T1/2 = 40ч), продуктами розпаду яких є інертні радіоактивні гази (ІРГ). Як зазначалося раніше, ІРГ стали причиною короткочасного підвищення потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання 8 серпня 2019 року в Северодвінську", - йдеться в повідомленні.

Після проходження радіоактивної хмари рівень радіації в районі НП стабілізувався і прийшов в норму. У пробах радіоактивних аерозолів в повітрі і випаданнях в містах Северодвінську і Архангельську техногенні радіонукліди не виявляються.

Як раніше повідомляв "Апостроф", радіаційний фон в Україні не змінився після вибуху на російському ракетному полігоні поблизу населеного пункту Ненокса Архангельської області Росії.