RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Доза радіації була дуже великою: спливли страшні деталі ядерної НП в Росії

В Архангельській обласній лікарні, куди привезли постраждалих під час вибуху під Северодвінськом, довелося після цього проводити дезактиваційні заходи, а у лікарів під час роботи не було ніякого захисту, крім звичайних пов'язок.

Про це повідомляє "Новая газета".

Як зазначається, шістьох постраждалих на вибуху відвезли в дві різні клініки: трьох розподілили в звичайну цивільну Архангельську обласну лікарню, інших доставили в Центр ім. Н.А. Семашко, який розташований в кілометрі від обласної лікарні.

"Там є радіоізотопна лабораторія. Їм надходила досить суперечлива інформація, однак у них було все необхідне для роботи з такими пацієнтами. Оскільки там є датчики альфа-, бета-, гамма-випромінювання, то лікарі відразу визначили дози радіації у пацієнтів і здійснили дезактивацію . Потім повторно заміряли дозу випромінювання, повторно здійснили дезактивацію. Самі лікарі весь цей час були в костюмах хімзахисту, в респіраторах, тобто можна сказати з упевненістю, що єдина установа, яка спрацювала в цій ситуації професійно, - це Центр ім. Н.А. Семашко. Вони взаємодіють з радіоактивними речовинами щодня. В обласній лікарні знали, що стався вибух на військовому полігоні, а більше нічого не знали", - розповіло джерело в клініці.

Трьох пацієнтів доставили близько 16:35 8 серпня в Архангельську обласну лікарню. Людей спочатку обстежили в приймальному покої. Пізніше довелося проводити дезактивацію всього приймального покою, оскільки разом з цими потерпілими в лікарню потрапив цезій-137 (радіоактивний ізотоп, що є побічним продуктом ядерного розпаду урану-235), його доза становила 22 тис. мікрочастинок на 1 кв. см, але виявлено це було тільки через годину після приїзду постраждалих.

Постраждалих намагалися врятувати 57 осіб, при тому що звичайна зміна - 15-20 людей.

"Ніхто не відмовився, навіть уже знаючи, що це радіоактивні постраждалі", - говорить співрозмовник журналістів, відзначаючи, що деякі колеги скаржилися на поколювання в області обличчя і рук.

Згодом трьох пацієнтів після операції спостерігали в оперблоці до 8:20. У ніч на 9 серпня в лікарню прилетіли фахівці з Державного медичного центру ім. А.І. Бурназяна (Москва), і о 8:20 розпочалася евакуація з лікарні: "Двоє постраждалих з трьох не доїхали до аеропорту і загинули, але їх тіла також були доставлені в Центр Бурназяна. Доза радіації була дуже великою, картина променевої хвороби розвивалась по годинах" .

У самій лікарні також почалася дезактивація. Так, військові викосили всю траву навколо лікарні, була проведена дезактивація приймального відділення, операційних.

"Плюс там дуже випромінювала ванна, військові її просто демонтували і відвезли з собою на КамАЗі", - говорить джерело.

Надалі з обласної лікарні були вилучені всі журнали, електронна документація, а з лікарів, медсестер і санітарок взяли підписки про нерозголошення обставин надання допомоги.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", радіаційний фон в Україні не змінився після вибуху на російському ракетному полігоні поблизу населеного пункту Ньонокса Архангельської області Росії.