RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Розвідник з позивним "Тритон" розкрив нові деталі операції з вивезення Цемаха з Донбасу

Боєць Дмитро Гержан з позивним "Тритон", який втратив ногу під час вивезення екс-командира ППО бойовиків Володимира Цемаха з Донбасу, повідомив про деталі операції і про свою думку з приводу повернення Цемаха в Росію.

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Інформації про те, як проводилася підготовка до захоплення колишнього командира ППО так званої ДНР, у розвідників не було - їх завдання полягало лише в вивезенні Цемаха через лінію дотику.

"В мене, звісно, немає інформації, як це відбувалося до того, як вийшов наказ. Мабуть, до того проводилася дуже наполеглива робота. Я дуже пишаюся цими людьми – тому що це дуже складна праця в тилу ворога – захопити такого важливого свідка і доставити його на підконтрольну територію України. Ці люди - справжні герої. А в нас все було простіше: приїхав командир, вони з нашим взводним командиром поспілкувалися. Потім наш командир взводу всіх зібрав (Олександр Колодяжний, він рід час операції загинув – ред.) і сказав, що завтра у нас – робота. Назвав, хто буде брати участь, і сказав підготуватися. Ніхто не думав, що це буде настільки серйозна робота. Наступного дня ми виїхали на місце операції", - згадує Гержан.

У розвідників було мало часу на підготовку операції і не було повної інформації про її місце. У той же час, вони знали, що прохід через лінію дотику буде дуже ризикованим, через близькість ворожих позицій.

"Потрібно було дуже тихо йти, тому що дистанції невеликі: щоб не почув ворог. Десь повземо, десь навприсядки, по-різному йдемо. Цього разу, коли ми пройшли до точки передачі об’єкта (Володимира Цемаха – ред.), залишалося там декілька метрів. Саша Колодяжний прощупував територію, спускався, і тут пролунав вибух. А йшли ми один за одним. Я був позаду Саші. Спробував його витягнути, зробив буквально півкроку, і також наступив на міну. Відкотився назад, побачив, що мені відірвало ногу. Ну і почалася евакуація. Хлопці виконали дуже важливу справу, тому що їм довелося Сашу діставати, а це буде дуже складно, бо його відкинуло на пагорб і треба було пройтися територією, перевірити і розмінувати. І, звісно, треба було завершити завдання. Що вони і зробили. Тому, насправді, вони – герої, вони завершили завдання" , - говорить розвідник.

Обмін Цемаха на українських полонених - складне питання для Гержана.

"Ви знаєте, це таке філософське питання. Я був дуже радий бачити сльози радості на обличчях колишніх полонених та їхніх рідних, коли вони нарешті зустрілися. Але ж якщо повернення Цемаха суперечить інтерсам України, це дуже погано. І до того ж, надзвичайно великою ціною далася нам операція з його передачі на підконтрольну територію. Сотня таких «цемахів» не коштує життя Сашка. Тому, це дуже складне питання дл мене... З одного боку, мені дуже цінне життя Сашка, з іншого боку – бачити радісні обличчя людей, які дочекалися своїх рідних. Я не можу сказати, наскільки це правильно, чи ні. Одне скажу, що якщо це суперечить інтересам України, то звісно такого не повинно було бути. Тим більше, що операція була проведена такою ціною", - вважає "Тритон".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", екс-начальник ППО так званої ДНР Володимир Цемах вирішив повернутися на територію окупованого Донбасу.