RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

"Чорна вдова" з Росії: ЗСУ показали фото смертельної знахідки на Донбасі

Російські окупанти встановили мінні пастки для комунальників і місцевих жителів край дороги загального призначення на Донбасі.

Про це повідомляють в групі "ОТУ Північ" в Facebook.

Українські бійці проводять розмінування територій біля населених пунктів на сході України. Під час робіт вони і виявили страшну знахідку поблизу Оріхове, поруч з присадибними ділянками місцевих жителів і дорогою загального призначення, де постійно відбувається рух цивільного транспорту.

"Під час детального огляду території знайдено 240 протипіхотних мін, зразка ПМН-2, які були встановлені на площі 60м2, тобто з щільністю по 4 міни на 1 метр. Окупанти навмисно створили непрохідну зону поблизу дороги саме на ділянці де прокладені комунікаційні вузли", - написали в мережі.

На військовому сленгу міна ПМН-2 називається "Чорна вдова". Така міна не має механізму самоліквідації і механізму переводу з бойового положення в безпечне.

Військові сапери стверджують, що з огляду на стан мінної загорожі і стан зовнішнього трав'яного покриву - встановлена вона ще влітку. Дивом ніхто з мирного населення не отримав пошкоджень і не отримав травм адже щільність розташування мін, а це 30 сантиметрів одна від одної, не залишили б жодного шансу людині.

Такі міни спрацьовують при зусиллі натиску від 8 до 25 кг. І можуть спрацювати навіть для маленької дитини. Зазвичай потерпілому відриває стопу, можливі пошкодження іншої ноги і опіки тіла.

На щастя, групою інженерної розвідки мінні загородження були виявлені вчасно і ніхто з цивільних жителів не постраждав.

"Даний факт ще раз підтверджує небажання російсько-окупаційними військами на мирне врегулювання конфлікту і створення загрози мирному населенню", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що ПМН-2 - це протипіхотна фугасна міна натискного дії. Виготовлялася в СРСР і, до недавнього часу, в Росії, на Брянському хімічному заводі і на заводі імені Чапаєва в Чебоксарах. ПМН-2 заборонена Оттавською конвенцією 1997 року, підписаною, ратифікованою і виконаною в Україні. З 2005 року в Збройних Силах України відсутні міни даного зразка. Росія до Оттавської конвенції не приєдналася і з озброєння їх не зняла.

Як повідомляв "Апостроф", якщо Росія доб'ється розведення сил в напрямку КПП "Гнутове", це фактично відкриє наступ проросійських бойовиків на Маріуполь.