RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

У Дніпрі археологи виявили стародавній глечик з дивовижним ароматом: фото та відео

Під час проведення земляних робіт в центрі міста Дніпро комунальні служби виявили старовинний глечик з дивним ароматом.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Дніпро вечірній".

В такому глечику молочники носили на продаж молоко. І глечик досі пахне молоком.

Журналістка і краєзнавець з Дніпра Анфіса Букрєєва розповіла, що днями проходила в центрі міста по вулиці Володимира Мономаха (колишня Московська). На тому місці комунальники проводили ремонтні роботи і вирили велику яму. Поруч лежав глечик, який привернув увагу краєзнавця.

"Я побачила, що річ ця старовинна і запитала ремонтників: "Ви тут це знайшли?". Вони відповіли, що так. Я їм розповіла, що цікавлюся старовиною, і вони вирішили віддати мені глечик. Хотіла віддячити їм матеріально, але вони відмовилися. Так цей глечик опинився у мене", - сказала Букрєєва.

За її словами, це предмет часів Катеринослава. У таких глечиках раніше молочники носили продавати парне молоко багатим городянам. Раніше це вважалося привілеєм заможних людей - випити з ранку парного молока. Можливо, на місці знахідки стояв колись магазин або торгова лавка з молоком.

Глечик добре зберігся, на ньому лише одна тріщина. Всередині він забарвлений фарбою, схожою на лак. Його дно попалене, видно, що в ньому постійно підігрівали молоко на печі.

Букрєєва також повідомила, що коли відмила глечик та поставила сушитися, то через деякий час відчула в кімнаті запах молока.

"Підійшла ближче до глечика, а від нього йде такий явний молочний аромат! Просто диво якесь! Я була дуже здивована", - сказала краєзнавець.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили в Китаї древній глечик з "загадкою".