RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Мама благала лікарів про допомогу: що відомо про смерть 20-річної українки від коронавірусу

У ніч на вівторок, 14 липня, в лікарні міста Стрия (Львівська область) від ускладнень коронавірусної інфекції померла 20-річна дівчина, яку госпіталізували з важкою двобічною пневмонією.

Подробиці трагедії повідомляє Обозреватель.

За словами лікарів, Соломія потрапила в Стрийську міську лікарню вже в тяжкому стані 10 липня, а померла 14-го. Кілька днів до цього вона лікувалася вдома.

"Ми не знаємо чи зверталася вона до лікарів тоді, чи лікувалася, це треба питати у її рідних", - сказав головний лікар лікарні Йосип Бегей.

Однак батьки Соломії розповідають, що робили все, щоб врятувати єдину дочку. За їхніми словами, лікарі навіть не бажали приймати її в лікарню, радили пити заспокійливі, а Соломія весь цей час скаржилася на жахливий головний біль і тяжкість у грудях.

"У суботу, 4 липня Соломія встала і поскаржилася на головний біль. Їй треба було їхати до Львова у школу християнського лідера. Ми поміряли температуру, вона була 37,4. Нікуди вона не поїхала, ми зателефонували нашому сімейному лікарю Іванні Миколаївні Солдан. Вона призначила ліки і сказала не панікуйте, все пройде", - розповів батько студентки.

Мати відвела доньку на прийом до сімейного лікаря, яка сказала, що ніяких противірусних не треба, температури немає і призначила лікування.

"Дочка весь час лягала спати, у неї з'явився присмак крові в роті і сильно боліла голова. У середу ми знову звернулися до сімейного лікаря. Там зробили КТ легенів, що у дочки двостороння пневмонія. Дзвонимо Іванні Миколаївні, вона просить посидіти в міській лікарні, там дочку повинен оглянути інфекціоніст. Ми три години його прочекали, але він так і не прийшов. Соломії погано, вона проситься додому, і ми повернулися", - розповідає мама.

Медики продовжували наполягати, що необхідності в госпіталізації немає. Дівчину оглянув заввідділенням міської лікарні Роман Цапар. Він теж запевнив, що ситуація хороша, а з такою пневмонією можна лікуватися вдома. За словами батьків, ніхто не звернув увагу на те, що Соломія скаржиться на головні болі, каже, що у неї б'ється і болить серце. Лікар нібито заявив, що вона просто неврастенік, і їй потрібно попити заспокійливе.

"Нас відправили додому. Дочці так погано, що на 6 поверх я ніс її на руках", - згадує батько.

Уже в п'ятницю сімейний доктор дав направлення в міську лікарню Стрия, дівчину госпіталізували. Однак через три години вона подзвонила з лікарні і зі сльозами розповіла, що їй дуже погано, але ніхто не надає їй допомоги. Батьки кинулися в лікарню і мало на колінах благали пустити в палату до дочки маму.

"Навіть при дружині до Соломії рідко хто заходив, потрібно було брати лікаря за рукав і тягнути в палату. Але на всі скарги вони говорили, що вона неврастенік і потрібно пити заспокійливе", - кажуть батьки дівчини.

Лікарі постійно змінювалися, а Соломії ставало все гірше. Уже до вечора в суботу у неї почалися провали в пам'яті і вона втратила свідомість. Тільки тоді лікар запідозрив, що у неї може бути вірусний менінгоенцефаліт.

Санітарка Соломію, як мішок, кинула на каталку, при цьому вона вдарилася головою, і повезла в реанімацію, згадують батьки. Вони всю ніч провели на вулиці під лікарнею, благали лікарів викликати бригаду зі Львова, але головлікар запевняв, що Львів відмовляється їхати.

"Вранці нам сказали, що Соломія впала в кому. Потім сказали, що бригада зі Львова їде, а поки треба зробити КТ головного мозку. Півдня шукали мобільний апарат ШВЛ, щоб перевезти дочку в сусідню кімнату. Зі Львова приїхав інфекціонист і реаніматолог. Вони навіть не оглядали Соломію, подивилися КТ, сказали що пошкоджень мозку немає, але вона в тяжкому стані і її транспортувати не можна. Для них було головне, що вони призначили лікування за протоколом. Вони постійно повторювали про цей протокол ... А в 6 ранку у вівторок 14 липня нам зателефонували і сказали, що Соломія померла ", - плаче батько.

Батьки впевнені, їхню дочку згубили байдужість і непрофесіоналізм лікарів. А медики запевняють, що Соломія була нетранспортабельна.

"Перевозити до Львова її було не можна, тому всі фахівці зі Львова консультували її в Стрию. У неї позитивний ІФА тест. А ось результатів ПЛР тесту ще немає. Також ми поки не можемо точно сказати з приводу енцифаліта. Всі матеріали взяті і результати будуть готові через 7-10 днів ", - сказав головлікар.

Як повідомляв "Апостроф", в Південній Африці померла Зіндзі Мандела - дочка південноафриканських лідерів по боротьбі з апартеїдом Нельсона і Вінні Мандели. У день своєї смерті вона отримала позитивний результат на коронавірус.