RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Джейкоб Блейк - хто він, чому його розстріляла поліція і що тепер діється в Вісконсині

В штаті Вісконсин (США) спалахнули нові масові протести після того, як поліцейські поранили 29-річного чорношкірого афроамериканця на ім'я Джейкоб Блейк, жителя міста Кеноша. Поранений знаходиться в реанімації у важкому стані. Поліцейські стверджували, що чоловік був причетний до інциденту, пов'язаного з домашнім насильством.

Про це повідомляє ВВС.

Новий інцидент у Вісконсині стався через три місяці після загибелі афроамериканця Джорджа Флойда, вбивство якого викликало багатотисячні протести в США і за межами країни проти поліцейського насильства і расизму.

Поліцейські поранили Блейка вистрілами в спину, коли він намагався сісти в машину. Всього було зроблено сім пострілів. Блейк, ймовірно, не був озброєний. Чому поліцейські відкрили стрілянину і стріляли в неозброєного чоловіка, незрозуміло.

У прес-службі поліції Кеноші заявили, що поліція прибула на місце інциденту, отримавши в неділю ввечері виклик про домашнє насильство.

Видання Kenosha News повідомляє, що сусіди нібито бачили, як Блейк намагався розняти двох жінок, що билися.

Цю ж версію подій повторив адвокат і активіст Бенджамін Крамп, за послугами якого звернулася сім'я Блейка.

У вівторок, 25 серпня, лікарі прооперували пораненого Джейкоба Блейка, у якого був пошкоджено спинний мозок, зруйновано хребет, а також постраждали шлунок, нирка і печінка.

Батько Блейка повідомив, що його син переніс операцію, зараз стан його здоров'я стабілізувався. Адвокати Блейка повідомили, що вони планують подати цивільний позов про притягнення поліції до відповідальності і виділення необхідних ресурсів для відновлення здоров'я Блейка.

Кандидат в президенти США від Демократичної партії Джо Байден закликав правоохоронців розслідувати всі обставини стрілянини і притягнути винних до відповідальності.

"Цього ранку країна знову прокидається з сумом і гнівом через те, що ще один чорношкірий американець став жертвою застосування надмірної сили", - заявив Байден, зазначивши, що Блейку стріляли в спину.

На вулиці Кеноші з протестом проти поліцейського насильства вийшли сотні людей. Вони пройшли маршем до міського управління поліції, скандуючи "Ми не відступимо!". На своєму шляху протестувальники підпалювали припарковані автомобілі і кидали коктейлі Молотова в поліцейських.

Протести переросли в масові безлади, поліція змушена була застосувати сльозогінний газ, в Кеноші після другої ночі безладів ввели надзвичайний стан.

Губернатор Вісконсіна демократ Тоні Еверс виступив з заявою, в якій засудив застосування вогнепальної зброї проти американця.

"У Джейкоба Блейка кілька разів вистрілили в спину, серед білого дня. Хоча ми не знаємо ще всіх подробиць, але ми точно знаємо, що він не перший чорношкірий чоловік, в якого вистрілили, якого поранили або безжально вбили представники правоохоронних органів у нас в штаті або в країні ", - сказав Еверс.

Вдень в місті відбудеться протест в рамках руху Black Lives Matter, який почнеться від будинку Блейка і закінчиться біля поліцейської дільниці.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі показали нове відео затримання Джорджа Флойда в США, після якого він помер.