RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Аварія на електростанції в Енергодарі: фото, відео і всі деталі НП

На Запорізькій ТЕС увечері 3 лютого сталася аварія, в результаті якої в містах Енергодар, Дніпрорудне та найближчих населених пунктах пропали електроенергія і водопостачання.

Апостроф зібрав всі подробиці НП.

Що кажуть влади

Мер Енергодара Дмитро Орлов заявив, що електроенергія пропала близько 19:27.

"За попередньою інформацією, до цього призвела аварія на ЗаТЕС ДТЕК. Всі блоки теплової станції сіли на "нуль". Що саме стало причиною аварії, в даний час ЗаТЕС офіційноі інформації все ще не надала. І за півгодини електропостачання в місті почало частково відновлюватися. Медико-санітарна частина працює в штатному режимі, пацієнти забезпечені всім необхідним. в штатному режимі працює і Запорізька АЕС - про це повідомив начальник зміни АЕС", - написав мер у своєму Facebook.

Близько 22-ї години вечора мер написав новий пост про те, що приводів для паніки немає і ситуація знаходиться під контролем:

"Про ситуацію в місті. В результаті аварії без електропостачання залишилися відразу все підстанції. Підстанції "Луч" і "Водозабір" відновили роботу через півгодини. Підстанцію "Веселка" запустили пізніше. Для цього довелося робити аварійне перепоключеніе підстанції. Зараз майже 100 відсотків житлового фонду - зі світлом. Відновлено електропостачання на очисних спорудах, ведеться відновлення водопостачання. Роботи тривають".

Глава Запорізької ОДА Олександр Старух написав в Facebook: "Сьогодні о 19-25 на підстанції Луч відбулося аварійне відключення захисту, що спричинило відключення енергоблоків на Запорізькій ТЕС. З огляду на те, що місто Енергодар живиться від теплової електростанції, у місті пропало енергопостачання. В найкоротший термін енергозабезпечення міста поновлено через резервну лінію. Під час відключення, усі лікарні були забезпечені безперебійним живленням, у тому числі за рахунок резервних генераторів. Роботи з відновлення енергопостачання тривають. Наразі живлення відновлено по 2 з 3 існуючих лініях".

Депутат Анатолій Анохін також одним з перших прокоментував аварію:

"За всіма ознаками - серйозна аварія на самій ЗаТЕС. Може бути навіть з зупинкою блоку (ів). Гул, який всі чули - аварійний скид пара на ТЕС. Наскільки все серйозно - ніхто нічого сказати не може. Мобільний зв'язок перевантажений. Води немає - зупинилися насоси. На даний період - це все".

Пізніше він додав: "На щастя, не все так сумно. Хоча те, що сталося - це вже і не дзвіночок, а сполох! Адже мова йде про головне місто енергетиків України! Може вистачить можновладцям грати з "енергетичною" гранатою?".

Заява енергетиків

У ВАТ "Центренерго" розповіли, що на енергоблоці № 1 Запорізької ТЕС і № 9 Курахівської ТЕС сталося аварійне відключення через пошкодження поверхні нагріву котлоагрегату:

"Після ремонту енергоблоки будуть готові до роботи в енергосистемі. Таке технологічне порушення - нерідке явище для будь-якої теплової генерації, особливо в період високого навантаження. Для того, щоб збалансувати систему ДТЕК достроково виведений з ремонту енергоблок № 10 Криворізької ТЕС. Крім того, по команді НЕК Укренерго, оперативно були включені в мережу енергоблоки № 9 і 12 Бурштинської ТЕС і № 7 Добротвірської ТЕС, хоча їх робота не була передбачена графіком навантаження".

Один із співробітників ТЕС на умовах анонімності поділився інформацією, що на ТЕС до аварії довго шуміли клапани. Але вже сьогодні ввечері там спрацювала система захисту. Після цього відключили 3 блоки. При цьому директора ТЕС під час НП не було на місці. Він знаходиться у відрядженні.

Заява ДТЕК

Компанія озвучила причини аварії:

"Сьогодні о 19:25 ДТЕК Запорізька ТЕС повністю відключилася від енергосистеми через замикання на підстанції "Луч" Запоріжжяобленерго. Через замикання на підстанції спрацювали захисти на блоках Запорізької ТЕС, що не дозволило допустити більшої аварії".

На момент події в роботі було задіяно 3 енергоблока, сумарною потужністю 750 МВт. Енергетики планують почати пускові операції на блоках ТЕС протягом декількох годин.