RU  UA

Киянина шукають в Карпатах третю добу: як проходить наймасштабніша рятувальна операція зими

Наймасштабніша за цю зиму спецоперація порятунку у горах вже третю добу триває на Закарпатті. Днем раніше рятувальники натрапили на слід киянина, який заблукав під час катання на лижах.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 15:00 на Апостроф TV.

Навколо гори Гемба у Карпатах туриста шукають за допомогою військового гелікоптера. У суботу, незважаючи на попередження рятувальників, киянин пішов кататися з товаришем на лижах. Наступного дня одного з чоловіків знайшли, а іншого шукають досі.

"Рятувальники вирушили туди. Вони знайшли там сліди цих двох туристів. В подальшому велося обстеження, однак через значний снігопад є такі ділянки, де сліди заметені, тож це трохи ускладнює пошуково-рятувальні роботи", - наголосила речниця ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир.

Відомо, що спочатку товариші йшли лісом і перегукувалися. У неділю о першій ночі чоловік перестав чути друга та бачити його ліхтарик. Утім він продовжив йти, думаючи, що той наздожене. Проте товариш зник.

Три бригади рятувальників із двох областей метр за метром прочісують місцину за картами. Вони вже обстежили гору Жид-Магура, звідки почали свій шлях туристи, і Гембу, де знайшли сліди.

Рятувальники кажуть, що через потужні сніги відбитки кроків замело. До того ж місцина, де тривають пошуки щедра на лавини. Відомо, що киянин мав яскраву куртку.

Завзяття рятувальникам додає те, що турист три ночі провів у горах без екіпірування. При температурі -20 це небезпечно для життя.

"За словами його товариша, в нього нічого, окрім запальнички, не було. Ніяких енергетичних батончиків, які б могли його підживити, а також надати сил. Не було і якихось інших засобів порятунку. Однак у нас у гірській місцевості є будиночки лісників, а також хатинки вівчарів. Якщо він знайшов хоча б одну з них, то він би зміг там зігрітися. Там є мінімальний запас харчів, які не псуються. Якщо він знайшов ту хатиночку, то ми, звичайно, сподіваємося на порятунок", - додала Наталія Батир.

Наразі заблукалого лижника шукають понад 70 учасників рятувальної операції. Пошуки тривають від світанку і до сутінків. Усі вірять, що знайдуть киянина живим.