RU  UA

Планета у вогні: вже чотири великих країни охоплені смертоносними пожежами

У Туреччині вже шосту добу не вщухають масштабні лісові пожежі. Рятувальники не припиняють боротися з вогнем. Тим часом вогонь охопив Грецію, Італію та Канаду.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Туреччина

Поки туристи відпочивають у морі та ресторанах, вогнеборці намагаються загасити полум'я. На півдні Туреччини вдалося приборкати більшість осередків, але попри це з'являються нові загоряння. Кількість загиблих продовжує зростати: уже відомо про 8 жертв пожеж. Понад вісімсот людей були травмовані.

Рятувальники не дають полум'ю знищити все довкола. Гелікоптери один за одним виливають на ліс тони води. Допомагає гасити вогонь і іноземна техніка, зокрема два українські літаки Ан-32. Пілоти набирають воду із моря, і одразу ж залітають у хмару диму. Підключилися до гасіння пожеж і звичайні місцеві жителі.

Боротьба з вогнем триває в Анталії, Мармарисі, Муглі і ще 32-х провінціях. Із турецьких готелів евакуюють людей. Зокрема, у місті Бодрум уже виселили пожильців із трьох п'ятизіркових курортів, оскільки вогонь підібрався до них упритул. Виносять люди і своїх домашніх тварин, а от диким доводиться рятуватись самостійно, бо зелені ліси вмить перетворюються на попіл.

Пожежі ще раніше називали невипадковими, бо осередки займання виникли в різних місцях без сильного вітру. Слідчі вже мають кількох підозрюваних, а турецька поліція затримала одного чоловіка. Тим часом відповідальність за пожежі взяла на себе одна з курдських терористичних організацій. "Діти вогню" заявили, що нібито таким чином вони намагаються боротися з турецьким режимом. У ЗМІ пишуть, що Робітнича партія Курдистану не вперше вдається до подібної тактики.

Розслідування пожеж турецька влада взяла під свій контроль. А тим людям, які залишились без будинків, пообіцяли найближчим часом виділити гроші.

Канада

Тим часом палає не лише Туреччина. Масштабні пожежі вирують у канадській провінції Британська Колумбія.

Дим уже дістався Ванкувера, а рівень забруднення повітря почав становити загрозу для здоров'я. Останніми днями у Британській Колумбії зафіксували майже 250 нових осередків. Через спеку, яка панує у регіоні, а це 30-40 градусів за Цельсієм, подолати вогонь складно.

Внаслідок наближення стихії до Ванкувера, рятувальники оголосили про евакуацію мешканців понад трьох тисяч будинків у провінції. Пізніше можуть вивезти людей ще з 19 тисяч помешкань. Їх уже попередили про це.

Загалом від початку 2021 року в Британській Колумбії згоріло вже понад чотири з половиною квадратних кілометри лісу.

Греція

У Греції внаслідок пожеж у лікарнях опинились 16 людей. У них з'явилися проблеми з диханням. Через вогонь на заході грецького півострова Пелопоннес уже евакуювали кілька сіл.

Влада Греції залучила 300 пожежників для боротьби зі стихією. Відомо, що зруйновані кілька будинків поблизу невеликого містечка Егіон. Там вогонь вже вдалося локалізувати.

Підступила пожежа і до острова Родос. Там евакуювали жителів двох населених пунктів. А тим часом температура повітря у країні підвищується. У містах навіть відкрили приміщення для людей, у яких немає вдома кондиціонерів.

Італія

800 рятувальників намагаються подолати вогонь на італійській Сицилії. На цьому острові, а також у Калабрії та Адріатичному регіоні Апулії до боротьби зі стихією залучили пожежні літаки.

Найбільше збитків вогонь завдав місту Катанія. За словами його мера, на півдні населеного пункту райони вже повністю зруйновані.