RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Смерть білоруського активіста в Києві: кого з супротивників Лукашенка теж знайшли повішеним

У вівторок, 3 серпня, керівника "Білоруського Будинку" Віталія Шишова виявили повішеним у Києві. Поліція серед інших розглядає і версію вбивства з інсценуванням самогубства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДО РІЧНИЦІ БІЛОРУСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ: НАВІЩО РЕЖИМ ЛУКАШЕНКА ВБИВ ШИШОВА

Як повідомляє Telegram-канал "Білорусь головного мозку", Віталій Шишов - не єдиний білоруський активіст, якого знайшли повішеним.

Відзначається, що Шишов стояв біля витоків створення Білоруського Будинку в Україні. Він допомагав співвітчизникам, проводив акції проти режиму невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Переїхати в Україну він був змушений восени 2020 року - після виходу на гомельські протести в серпні.

"За Віталіком стежили. Про факти були відповідні повідомлення поліції. Нас неодноразово попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в Білорусі про всілякі провокації - аж до викрадення та ліквідації. Віталій усвідомлював, що небезпека реальна", - кажуть знайомі Шишова.

Трьох активістів з Білорусі також знайшли повішеними.

3 вересня 2010 року в себе на дачі був знайдений повішеним Олег Бебенін - білоруський журналіст, творець і керівник "Хартії'97", глава передвиборчого штабу кандидата в президенти Білорусі Андрія Санникова на виборах в 2010 році. Генпрокуратура назвала причиною його смерті самогубство.

12 серпня 2020 року повішеним в парку Мінська був знайдений 28-річний Микита Кривцов, який брав участь в протестах після фальсифікації виборів 9 серпня. За заявою СК Білорусі, смерть не мала кримінального характеру. Однак за день перед загибеллю Кривцов сказав дружині, що на нього хочуть повісити організацію масових заворушень і йому потрібно перечекати якийсь час у друга.

Директор одного з білоруських музеїв і член виборчої комісії на виборах президента 9 серпня 2020 року Костянтин Шишмаков був знайдений повішеним у лісі після того, як відмовився підписувати протокол голосування і вкидати за Лукашенка 500 підроблених бюлетенів.

Як повідомляв "Апостроф", активісти переконані, що смерть Віталія Шишова - не самогубство, і тут не обійшлося без руки Лукашенка. Раніше вони отримували погрози. Активісти вважають, що білоруські агенти могли приїхати в Україну під виглядом людей, яким Білоруський Будинок допомагає виїхати з країни.