RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Задмухали газом, били і душили: в Польщі копи забили до смерті українця

Історія смерті 25-річного українця Дмитра Никифоренка, затриманого у Вроцлаві співробітниками поліції, обростає подробицями. Стали відомі моторошні обставини його загибелі - польські копи били його кулаками і кийками, душили і задували газом.

Про це пише Gazeta Wyborcza.

Никифоренко не помер, а загинув 30 липня у витверезнику Вроцлава, але про це стало відомо широкому загалу лише зараз.

Повідомляється, що громадянин України їхав додому в автобусі в стані алкогольного сп'яніння. За інформацією видання, перед поїздкою він розпивав спиртне на роботі. За однією з версій, він заснув в салоні автобуса, за іншою - поводився неадекватно і бився головою об скло.

Водій автобуса викликав швидку допомогу, а медики сповістили про інцидент копів. У крові Никифоренка виявилося 1,5 проміле алкоголю.

Фото: Дмитро Никифоренко

Співробітники поліції заявили, що були змушені застосувати щодо українця газ і використати наручники через його агресивні дії стосовно одного з правоохоронців. Водночас відеозапис з камер спостереження свідчить про протилежне - насильство було необгрунтованим.

На кадрах видно, як затриманий увійшов в приміщення о 22:27 з плямою, яка є характерною для використання сльозогінного газу. Коли з нього зняли наручники, Дмитро намагався встати, але на нього відразу накинулися шість осіб. Це були працівники витверезника і поліцейські.

Відеозапис зафіксував, що на затриманого сідали, притискали його голову до підлоги коліном, а потім прив'язали до ліжка. Крім того, Никифоренка били кулаками та кийком, а також душили. Цей жах тривав пів години, а потім в ситуацію втрутився лікар, який намагався реанімувати затриманого, але не зміг. Дмитро помер о 23:53.

Дмитра Никифоренка поховали в Україні в середині серпня. Офіційно причина його смерті досі не встановлена. За попередніми висновками експертів можлива причина смерті - насильницьке придушення. Слідчі чекають результатів розтину і додаткових аналізів.

Раніше ми писали, що в Парижі по-звірячому побили 15-річного українця, який повертався з друзями з коледжу. На хлопців напала група з 10 осіб, всі вони були в масках і з металевими палицями, битками та ножами.