RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Отруїлися консервами: на Буковині ботулізм "вразив" родину

На Буковині родина потрапила в лікарню через отруєння ботулотоксином.

Про це повідомило видання "Молодий Буковинець".

У лікарні опинилися 51-річна мешканка села Усть-Путила, що у Вижницькому районі, та її 18-річний син.

Обидва вони 9 листопада вживали грибні консерви власного виробництва. Вже наступного дня їм обом стало погано. Але при цьому до лікарів вони все ж таки не зверталися. Лише 15 листопада вони звернулися по медичну допомогу до Чернівецької обласної лікарні.

Там медики підтвердили в обох діагноз "ботулізм". 18-річний хлопець мав легку форму. Але його 51-річна мати отримала отруєння середньої тяжкості. Їй довелося ввести в організм протиботулічну сироватку. Лише після цього жінці полегшало.

Епідеміологи зазначають, що в Чернівецькій області це вже третій випадок отруєння громадян ботулотоксинами з початку року.

Що таке ботулізм

Ботулізм відноситься до харчових отруєнь. Його викликають ботулотоксини, котрі виробляють ботулінічна паличка. Ці мікроорганізми переважно розвиваються в домашніх м'ясних консервах, які були зроблені неналежним чином. Рідше ботулінічна паличка розвивається в овочевих та грибних консервах.

Зараження консерви цими мікроорганізмами неможливо визначити на око, тому що вони не псують продукти та не виявляються візуально.

Раніше ми також повідомляли про те, як якийсь час тому під Запоріжжям у дитячому садку сталося масове отруєння.