RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вчені відкрили таємницю мумії дитини, знайденої в Єгипті: фото та відео

Мумію дитини середини 1 століття н.е. виявили в некрополі Хавара в 1889 році, однак тільки зараз за допомогою сучасних технологій - рентгенівських променів та комп'ютерної томографії - вчені змогли розкрити таємниці муміфікації хлопчика.

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на The History Blog.

Щоб розширити наявні дані про муміфікацію, Британський музей провів всебічну перевірку своїх мумій від Старого, Середнього та Нового царств до римського періоду, що охоплює тисячоліття з 2000 р. до н.е. до 300 р. н.е., виявлених на різних місцях в Єгипті. Сканер, який вони використовують, на багато разів випереджає сканування, зроблені всього 10 років тому, і здатний захоплювати надзвичайно тонкі елементи — вцілілу шкіру, волосся, текстиль — а також щільні елементи, як-от кістки.

Мумія дитини, що зберігається в Британському музеї, щільно укладена в футляр з льону, гіпсу та смоли і загорнута з мальованим поховальним полотном. Над головою темперний портрет із зображенням маленького хлопчика в білій туніці з червоною стрічкою або намистом. На верхівці намиста, ймовірно, був прикріплений амулет, але він втрачений.

Розписна плащаниця прикрашена зображеннями божеств, у тому числі Нута з розпростертими крилами, обрамленими сфінксами. Під нею плащаниця розділена на чотири панелі із зображеннями ритуалів, які жерці виконували перед божествами. Комп’ютерна томографія виявила намальовану прикрасу з боків, яка була занадто пошкоджена або вицвіла, щоб її можна було побачити неозброєним оком. Ісіда з одного боку, її сестра Нефтіда — з іншого, їхні крила розкинули в жесті захисту навколо обличчя дитини. Сканування також виявило наявність чотирьох воскових амулетів, розміщених безпосередньо на шкірі дитини.

Запис з томографа було опубліковано в неділю, 6 лютого 2022 року.

Раніше "Апостроф" розповідав про те, що вчені розкрили загадку знаменитої вагітної мумії з Єгипту.