RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені розкрили загадку знаменитої вагітної мумії з Єгипту: фото

Минулого року археологи представили неймовірне перше: відкриття муміфікованого плода в черевній порожнині його муміфікованої давньоєгипетської матері. Тепер вчені знають відповідь на запитання, як він там зберігся до наших днів.

Про дивовижне відкриття розповідає "Апостроф" з посиланням на видання Science alert.

Хто була ця жінка і як вона померла трохи більше 2000 років тому, залишається загадкою, тому її називають Таємнича Леді. Але тепер відомо, як зберігся плід. Згідно з новими дослідженнями Warsaw Mummy Project, збереження відбулося через підкислення організму жінки під час її розкладання.

Фото: Science alert

За словами дослідників, цей процес схожий на маринування яйця.

"Плід залишився в недоторканій матці і почав, скажімо, "маринуватися". Це не саме естетичне порівняння, але передає ідею", — пояснюють дослідницька група на чолі з біоархеологом Марженою Ожарек-Сілке з Університету ім. Варшава в Польщі та археолог Войцех Ейсмонд з Польської академії наук.

"РН крові в трупах, включаючи вміст матки, значно падає, стає більш кислим, з часом збільшуються концентрації аміаку та мурашиної кислоти. Розміщення та наповнення тіла натроном [соляною сумішшю] та значно обмежений доступ повітря і кисню. Кінцевим результатом є майже герметично закрита матка, в якій знаходиться плід" - пояснюють сутність процесу науковці.

КТ внутрішньоутробного дослідження плода; А — голова, а Б — рукаФото: Science alert

Питання про те, чи була знахідка плодом насправді, поставила радіолог Сахар Салім з Каїрського університету в Єгипті, яка написала відповідь на початкове відкриття. Вона зазначила, що на сканах мумії не можна було виявити кісток, і тому ідентифікація плода непереконлива.

Але це не виявилось несподіванкою, стверджують Ожарек-Сілке та її команда. Кістки плода дуже погано мінералізовані протягом перших двох триместрів, що означає, що їх важко виявити в першу чергу після проходження тафономічних (або консерваційних) процесів. Кістки плода навіть важко знайти під час археологічних розкопок.

Фото: Science alert

Крім того, процеси підкислення, які мали б відбутися всередині трупа Таємничої леді, коли її тіло розкладалося, ще більше демінералізувати і без того ніжні кістки плода.

Це не відрізняється від природного процесу муміфікації, який відбувається на торф’яних болотах, де висококислотне середовище «замаринує» м’які тканини, але демінералізує кістки.

"Цей процес демінералізації кісток у кислому середовищі можна порівняти з експериментом з яйцем, - пишуть дослідники: - треба покласти яйце в посудину, наповнену кислотою. Яєчна шкаралупа розчиняється, залишаючи лише внутрішню частину яйця (альбумен і жовток) та мінерали з яєчної шкаралупи, розчинені в кислоті".

Фото: Science alert

Причина, чому тіло Таємничої леді і тіло плода відрізняються в цьому відношенні, полягає в тому, що вони по-різному муміфікувалися. Леді була муміфікована за допомогою натрону, природної суміші солі, яку стародавні єгиптяни використовували для висушування та дезінфекції тіл. Плід у її запечатаній утробі муміфікувався в отриманому кислому середовищі.

Крім того, мінерали, що вимиваються з кісток плода, відкладалися б у м’яких тканинах самого плода та матці навколо нього, що призводило до більшого, ніж очікувалося, вмісту мінералів. Це означає, що ці тканини будуть мати вищу радіощільність на КТ.

Рентген і КТ черевної порожнини мумії з виявленням плодуФото: Science alert

Результати свідчать про те, що, можливо, інші вагітні мумії можуть ховатися на виду в інших музейних колекціях. Сканування мумій, як правило, ідентифікують кістки та амулети, заправлені в їх обгортки. Уважно розглянувши м’які тканини, можна було б ідентифікувати інші подібні мумії.

У свою чергу, це може допомогти археологам та антропологам з’ясувати, чому плід залишився неушкодженим, коли інші внутрішні органи Таємничої леді були видалені для процесу муміфікації.

"Можливо, це було пов’язано з віруваннями та відродженням у потойбічному світі. Все ще важко зробити якісь висновки, оскільки ми не знаємо, чи це єдина вагітна мумія. Наразі це, безумовно, єдина відома вагітна єгипетська мумія", – сказала Ожарек-Сілке в інтерв’ю Science in Poland.

Аналіз команди також встановив, що через положення плода та закритість родових шляхів, жінка не померла під час пологів. Попередній аналіз показав, що Таємнича леді була у віці від 20 до 30 років, коли вона померла, а її вагітність тривала від 26 до 30 тижнів.

"Таємнича Леді померла разом із ненародженою дитиною, і, оглядаючи її, ми відновлюємо пам’ять про них", – пишуть дослідники.

Раніше "Апостроф" розповідав про сенсаційну знахідку археологів: виявили секрет гігантського "морського дракона".