RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чекала на дитину: в Ужгороді скандал через смерть 23-річної дівчини від COVID-19

В Ужгороді від ускладнень коронавірусу померла вагітна 23-річна Марія Греснюк. Рідні звинувачують лікарів, які вчасно не надали необхідну медичну допомогу, а потім намагалися вигадати різні діагнози, аби зняти із себе відповідальність.

Про це повідомляє pmg.ua.

Розголосу новині надала мама померлої. Вона повідомила, що дівчина улітку минулого року вийшла заміж, восени завагітніла, а на облік вирішила стати у приватну клініку. Що і зробила 11 січня, здавши при цьому низку аналізів, які підтвердили, що дівчина абсолютно здорова, а вагітність протікає нормально.

"Аналізи були чудові, жодних проблем не було. Марія раніше зробила щеплення від коронавірусу, вони є в системі Дія. Та й раніше донька ніколи ні на що серйозне не хворіла", – розповіла мати Неля Стасишина.

Проте 27 січня в Марії піднялася температура до 38 градусів і почервоніло горло. За порадою гінеколога майбутня мама сходила на прийом до сімейного лікаря, але там експрес-тести закінчилися, а направлення на ПЛР-тест довелося чекати. Тому лікар із приватної клініки одразу направила її в Ужгородський міський пологовий будинок, аби не чекати на вихідні.

"Уже там 29 січня їй зробили тест на COVID-19, причому платно, і взяли аналіз крові. І наступного дня прийшов позитивний результат. Потім виявилося, що аналіз крові зробити не змогли, вона згорнулася. І взяли повторний матеріал. У вихідні ніхто з лікарів нею не займався, тільки в понеділок почали ставити крапельницю, робити магнезію. У вівторок температура становила 36,9. Дочка почала скаржитися, що від катетера у неї розпухла рука. 2 лютого, в середу, о 18:46 дочка зателефонувала зі сльозами та повідомила: "Мамо, я задихаюся". Її голос був уривчастим. Медсестрі вона не могла додзвонитися, лікареві теж. Після кількох моїх дзвінків слухавку взяла лікарка, я їй пояснила ситуацію, благала, щоб вона наступного дня оглянула Марію. Дочка говорила, що в неї дуже болить спина, і вона не може дихати. А у четвер лікаря не було в лікарні, у неї виявився вихідний. Їй було абсолютно байдуже, що з хворою на коронавірус вагітною", – описує ті дні мама.

Лише у п’ятницю 4 лютого, Марію оглянув невропатолог, повідомив, що це "ковідна невралгія" і призначив масаж. І цього ж дня у Марії впала сатурація.

Після цього, лише на шостий день від початку хвороби, дівчині зробити КТ легень, яке показало 90% ураження і двостороннє запалення. Вагітну перевели до реанімації, через кілька днів ввели у медикаментозний сон. При цьому, на вагітність ніхто уже на зважав. Плід, ймовірно, помер і почав розкладатися, у дівчини почався сепсис. Врятувати Марію не вдалося, 10 лютого вона померла.

Мати вважає, що лікарі недбало поставилися до лікування її доньки і намагається домогтися правди, звертаючись до МОЗ, адвокатів та поліції.

Раніше ми писали, що 24-річна вагітна померла від COVID-19, її батько звинувачує у смерті антивакцинаторів.