RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Що робити у разі хімічної атаки: головні рекомендації МОЗ

Зважаючи на підступність і цинізм російських окупантів, які стріляли у Запорізьку АЕС та скидали авіабомби на пологовий будинок при дитячій лікарні у Маріуполі, українцям варто бути готовими до будь-якого сценарію розвитку подій. Через це людям надається безліч інформації про те, як діяти у тій чи іншій ситуації. Так, у МОЗ розповіли, що робити у разі хімічної атаки.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я на Facebook-сторінці.

Відзначається, що у випадку хімічної небезпеки найперше, що потрібно зробити - це щільно зачинити вікна та двері, вентиляційні отвори й димоходи. Усі щілини у вікнах необхідно заклеїти папером чи скотчем. Лише після цього — увімкнути телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок. Також, необхідно попередити близьких про небезпеку й можливу евакуацію та вимкнути побутові прилади і газ.

“Під час евакуації візьміть зі собою аптечку. Одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри. Використовуйте протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або, краще, 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком). Обережно і без паніки вийдіть з приміщення, використовуючи сходи. На вулиці не біжіть, не торкайтеся ніяких предметів, не наступайте у калюжі. Нічого не їжте й не пийте”, — наголосили у пресслужбі МОЗ.

Крім цього, у разі аварії з викидом хлору потрібно намагатися пересуватися підвищеннями. А у разі викиду аміаку — низинами.

Перша допомога у разі отруєння хлором

Постраждалого необхідно негайно вивести на свіже повітря, щільніше вкрити і дати подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Не дозволяйте потерпілому пересуватися самостійно. Його можна транспортувати лише у положенні лежачи. У разі необхідності — зробіть йому штучне дихання способом “рот в рот”. Основним засобом боротьби з хлором є вода.

Перша допомога у разі отруєння аміаком

Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря. Його можна транспортувати лише у положенні лежачи. Забезпечте йому тепло та спокій, дайте зволожений кисень. За можливості, змийте осілий забрудник з тіла й змініть одяг.

Перша допомога у разі отруєння фосгеном

Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря. За необхідності дайте кисень, промийте очі теплою водою. За людиною, яка потрапила під дію фосгену, слід спостерігати 48 годин. Саме впродовж такого проміжку часу може розвинутися набряк легень.

Перша допомога у разі отруєння фосфіном

Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря. Слід змити з нього можливе забруднення та змінити одяг. За необхідності дайте кисень, активоване вугілля з розрахунку 1 грам на кілограм ваги постраждалого.

Перша допомога у разі отруєння хлоридом водню

Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря. Слід змивати з нього можливе забруднення щонайменше впродовж трьох хвилин і змінити одяг. За необхідності промийте його очі простою водою чи сольовим розчином протягом 15 хвилин. Дайте постраждалому випити якомога більше води.

Перша допомога у разі отруєння оксидами азоту

Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря. Слід змивати з нього можливе забруднення щонайменше впродовж 15 хвилин та змінити одяг. Промивайте очі постраждалого щонайменше 15 хвилин. Дайте йому випити якомога більше води.

Раніше ми писали, як донести до росіян жахіття путінського вторгнення в Україну.