RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Окупанти намагаються прорватися в районі Ізюму: зведення Генштабу на ранок 10 квітня

Розпочалася 46-та доба повномасштабної війни країни-агресора Росії проти України та нашого народу, під час якої ворог не досяг жодної із поставлених цілем. Наразі ж російські окупаційні війська намагаються встановити контроль над незламним Маріуполем та прорвати оборону ЗСУ в районі Ізюма.

Читайте також: Спроба повного захоплення Маріуполя та удари по Дніпру: онлайн подій війни 10 квітня

Про оперативну інформацію станом на 6:00 10 квітня щодо російського вторгнення повідомляють у Генштабі.

Окрім штурму Маріуполя та Ізюма, окупанти роблять спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів на Миколаївському напрямку.

Водночас на території Донецької та Луганської областей українські військові за минулу добу відбили вісім атак ворога, знищили чотири танки, вісім одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника. У свою чергу Повітряні Сили ЗСУ уразили тринадцять повітряних цілей: три літаки, один вертольот, п’ять БПЛА та чотири крилаті ракети.

Слобожанський напрямок

Ворог частково блокує Харків, обстрілюючи місто з реактивних і ствольних артилерійських систем та мінометів. Відбувається переміщення додаткових підрозділів до міста Ізюм для посилення угруповання на вказаному напрямку.

Донецький та Таврійський операційні райони

Російські окупаційні війська здійснюють артилерійські та мінометні обстріли на більшості напрямків та штурмують місто Маріуполь, завдаючи авіаударів і намагаючись захопити центральну частину міста.

Південнобузький напрямок

Противник уже вкотре намагався встановити контроль над населеним пунктом Олександрівка, однак успіху не мав - втратив майже всю ротну тактичну групу особового складу та техніки. Продовжуються обстріли з артилерії Нововоронцовки, Мар’янського, Новогригорівки та Шевченкового.

Волинський, Поліський та Сіверський напрямки

Суттєвих змін в положенні та діяльності військ ворога не зафіксовано.

Через значні втрати в живій силі та техніці окупанти розгорнули військові шпиталі та ремонтні майстерні військової техніки на тимчасово зайнятих територіях Харківської, Запорізької і Херсонської областей. Однак їм не вистачає кваліфікованого медичного персоналу та медичних препаратів. Окрім цього, особовий склад ремонтних майстерень з відновлення техніки ворога вимушений працювати цілодобово без стабільного постачання запасних частин та агрегатів.

У Генштабі відзначають прибуття ремонтно-відновлювальних бригад з РФ (Ярославська область) для робіт на залізничних шляхів на тимчасово зайнятих територіях Харківщини.

У Мелітопольському районі Запорізької області росіяни продовжують обшуки помешкань цивільного населення: перевіряють документи, наявність тз, запаси продовольства. Також допитують про місця роботи близьких родичів та вимагають інформацію про колишніх співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців Збройних Сил України, учасників АТО/ООС.

Водночас у Новій Каховці окупанти використовують місцеві типографії для підготовки агітаційних матеріалів (брошур, буклетів, плакатів, бланків) для проведення так званого “референдуму щодо створення Херсонської народної республіки”.

На тимчасово окупованих територіях Луганської області продовжується примусова мобілізація населення.

Раніше "Апостроф" повідомляв про прогноз Арестовича, за яким протягом наступних двох тижнів на Донбасі відбуватимуться важкі бої, які визначать долю наступної фази війни з Російською Федерацією.